Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens fastnade i porrträsket

/
  • – Redan när jag var tolv år klädde en tjej av sig naken framför mig. Det satte igång ett spinn i huvudet, säger 46-åriga Jens.

– Internetporren är den största boven. Det är ofta inkörsporten, säger 46-årige Jens.

I hela sitt vuxna liv har tillvaron kretsat kring sex.

Under en period livnärde han sig som porrskådespelare.

Annons

Han bor i Gästrikland och åker regelbundet in till Gävle för att gå på möten med andra sexmissbrukare. Att träffa personer med liknande erfarenheter och prata är nödvändigt för att hålla sig ”nykter”.

– Jag måste hela tiden tänka på mitt beteende så att jag inte halkar tillbaks, säger han.

Flera i samtalsgruppen har tappat kontrollen över sitt porrsurfande. För Jens var det i stället den ständiga jakten på nya partners som utvecklades ett problem.

Sammanlagt har han haft sex med över 1 200 kvinnor.

– Jag tyckte själv att jag var en sexgud och många killar blev imponerade. Men det är ett träsk, det finns inget häftigt med det. Att förföra kvinnor var min identitet, utan det visste jag inte vem jag var, säger Jens.

Hans föräldrar hade alkoholproblem och vid tre års ålder placerades han i en fosterfamilj. Sexdebuten kom tidigt.

– Redan när jag var tolv år klädde en tjej av sig naken framför mig. Det satte igång ett spinn i huvudet och jag snodde brorsans porrtidningar som jag tittade i varje kväll. När jag var 15 hamnade jag i säng med två tjejer, det blev kicken som startade alltihop. Jag ville bara ha mer och testa olika saker, säger han.

Han har bott i Stockholm, Uppsala och Göteborg och jobbat som snickare, rallare och lastbilschaufför. Men det sociala livet vid sidan av jobbet har varit torftigt.

– Jag har inte haft så många vänner. Jag har alltid varit på jakt och aldrig haft lugn och ro, säger han.

I 30-årsåldern träffade han en tjej i porrbranschen och blev erbjuden att vara med i en film.

– Jag fick 2 000 kronor för en liten scen. Sen fick jag blodad tand och fortsatte. Jag kunde tjäna 3 000-4 000 kronor på en kväll, det var bra med pengar. Man var kung, festade och hade kul. Det kändes otroligt att få betalat för att ha sex med tjejer, säger han.

I fem år försörjde han sig som porrskådis. Till slut blev det för mycket party och alkohol, dessutom fick hans åttaåriga dotter reda på vad han sysslade med.

– Hennes kompisar hade sagt att jag var med i porrfilmer. Då slutade jag, allt för att rädda henne, säger han.

Men han kunde inte sluta ragga och inleda tillfälliga förhållanden. I perioder när han jobbade på olika orter hade han uppemot nio relationer samtidigt.

– Jag var en notorisk lögnare, ibland blev det cirkus av allting, man sa fel namn och blev påkommen. Det blev en hård psykisk påfrestning, jag blev helt sjuk av det och misskötte jobbet som jag till slut blev av med. Det höll på att gå käpprätt åt helvete, säger han.

För ett drygt år sedan bröts mönstret. Han sambo upptäckte att han varit otrogen under hela deras relation och tvingade honom till en privat sexberoendeklinik i Stockholm.

– Jag trodde inte på det men gick dit ändå. Jag trodde att jag var världens ensammaste, men där insåg jag att det inte var så, säger Jens.

Eftersom varken kommunen eller landstinget kan erbjuda någon hjälp var den privata kliniken det enda alternativet. Behandlingen som pågick i tre veckor kostade drygt 21 000 kronor.

– Det var värt varenda krona. Men det finns många som behöver hjälp men inte har råd, säger han.

Samtalsgrupperna i Gävle arrangeras av en ideell organisation och är gratis. Där används tolvstegsmetoden som bygger på att deltagarna kommer till insikt om sitt missbruk och lär sig förändra sitt beteende.

– Nu kan jag se hur sjuk jag har varit. Och jag har gått miste om mycket, äkta kärlek har jag aldrig upplevt. Men nu kan jag vara ärlig och berätta vad jag har gjort. Jag känner lugn och frid och behöver inte jaga hela tiden. Jag har aldrig mått bättre, säger Jens.

Som ”nykter” sexmissbrukare har han fått en ny syn på samhället; all sex som förekommer i reklam och det stora utbudet av porr som finns lättillgängligt på nätet.

– Det är lätt att halka ner i porrträsket. Speciellt tjejer kan lockas av fotografer som sedan erbjuder pengar för porr och så kommer de in i helt fel värld med droger. Det har jag sett många gånger, säger han.

Hur är relationen till din dotter?

– Hon accepterar inte vad jag har gjort. Men vi pratar med varandra och har en bra far och dotter-relation, säger Jens.

Fotnot: Jens heter egentligen någonting annat. Samtalsgrupperna arrangeras av SLAA, Sex and love addicts anonymous. Den privata kliniken i Stockholm heter Dysberoendekliniken.

Mer läsning

Annons