Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jessica längtar efter en mc-tur utan övningsväst

/
  • – Målet jag satt upp är att ha mc-körkortet klart i höst. Då drar jag med motorcykeln till Norge utan  övningskörningsväst, säger Jessica Dahlström.

Jessica Dahlström, 40, har försökt att ta mc-körkort i 13 år.

En anledning är bristen på körtider för mc i Gävle som gjort att hon fått sprida ut utbildningen under flera år. Nu går hon på Ansans körskola i Gävle och hoppas få mc-körkortet till hösten.

Annons

Ansans Trafikskola i Gävle är den enda körskola i Gävle som erbjuder mc-utbildning. Det är där Jessica Dahlström nu får den kunskap hon behöver för att kunna ta mc-körkort.

Lyckas hon kommer hon kunna ge sig ut på vägarna med sin nyinköpta Suzuki VL 800.

– Det är lite tunt med trafikskolor som utbildar mc-förare i Gävle. För 13 år sedan började jag mc-utbildningen och att ta lektioner. Nu har jag fått en uppkörning för mc-körkortet i höst. Anledningen till att det tagit sådan lång tid är att det har varit så otroligt svårt att få tider hos körskolan för mc i Gävle, säger hon.

Jessica Dahlström lagt ner 8 000 kronor på mc-utbildningen hittills. Den totala beräknade kostnaden för utbildningen kommer att landa på 12 000 kronor när hon är klar. Hon upplever att det är få tjejer som satsar på mc-körkort och hoppas att det kommer bli fler.

– Jag har knappt sett en enda tjej som utbildats när jag varit på körskolan. Det var i och för sig en tjej som jag gått med samtidigt, men hon har hoppat av.

Mia Hollsten som är trafikskolechef vid Ansans, upplever att bristen på körskolelärare med inriktning på mc är det som gör att de andra trafikskolorna i Gävle saknar mc-utbildning. I sommar har hon och de övriga medarbetarna på Ansans trafikskola mycket att göra.

– Det är fullbokat på mc-utbildningen just nu. De flesta som vill ta mc-körkort får boka upp långt innan utbildningen startar. Vi har haft tur att ha duktiga mc-lärare som kan utbilda eleverna. Jag kommer själv att utbilda mig till mc-lärare, säger Mia Hollsten.

YA Trafikskola i Gävle saknar mc-utbildning, men hoppas komma igång med det inom en snar framtid.

– Vi har fått brist på mc-lärare, men vår målsättning fram-över är att vi snart ska kunna utbilda inom mc. Vi är inga konkurrenter mot Ansan utan vi samarbetar med varandra så gott det går, säger Ulrika Aspengren, trafikskolechef för YA.

Mer läsning

Annons