Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO friar häktespersonal

JO friar Kriminalvården från anklagelserna om att en intagen i häktet i Bomhus ska ha förnedrats av häktespersonalen och nekats vård.

Annons

GD har tidigare berättat om den 22-årige mannen som var intagen på häktet. Det var i november förra året som Justitieombudsmannen, JO, fick en anmälan av honom.

Mannen är diabetiker och under de tre veckor han satt häktad var han flera gånger utan höjande blocksockerpreparat och insulin. Enligt mannen innebar detta en livsfara för honom.

Häktespersonalen ska dessutom ha förnedrat honom och hans tillstånd genom att säga ”vore du inte så tjock skulle det inte behövas så mycket insulin” och ”inte konstigt att det går åt mycket blodsockerstickor så mycket godis som du äter”.

JO ser efter sin utredning inga skäl att kritisera Kriminalvården. Däremot påminns Kriminalvården om att de anställda är skyldiga att behandla intagna på ett korrekt och respektfullt vis. Kriminalvården har valt att inte kommentera anklagelsen om kränkningar.

Enligt Kriminalvårdens yttrande ska häktets läkare och sjuksköterska ha ordnat en tid hos den häktades ordinarie läkare, men dit ville han inte åka.

Hans ordinarie diabetessjuksköterska rekommenderade dessutom att han skulle få mindre preparat för att höja blodsockret.

I yttrandet betonas också att det inte är Kriminalvårdens skyldighet att tillhandahålla den typen av preparat eftersom det inte är något läkemedel. I stället erbjuds de intagna extra söta drycker eller frukt vid behov. Vanligtvis får de intagna köpa höjande blodsockerpreparat själva, men i den här mannens fall gjorde Kriminalvården ett undantag.

Mer läsning

Annons