Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO-kritik mot tingsrätten efter långdragen tvist

Det tog över tre år innan Gävle tingsrätt kallade parterna till förhandling i en tvist om ett båtköp. Nu får tingsrätten kritik av JO för långsam handläggning.

Annons

Leif Hagne köpte i juni 2008 en båt på Blocket av Gävlefirman Marin & Fritid och betalade 349 000 kronor. Men båten visade sig läcka som ett såll och var helt oanvändbar.

Vatten trängde in i skrovet, och en besiktningsman dömde ut båten som icke sjövärdig. Dessutom saknade den enligt Leif Hagne den obligatoriska CE-märkningen. Utan den är det olagligt för ett båtföretag att sälja en båt över huvud taget.

Leif Hagne stämde Marin & Fritid när företaget vägrade häva köpet, men processen drog ut på tiden. Först i februari i år kallades parterna till förhandling. Några dagar innan förhandlingen försattes Marin & Fritid i konkurs, och Leif Hagne var fast med en båt som inte gick att använda.

Han JO-anmälde tingsrätten, och JO ger honom rätt. Lagmannen Anita Wiberg-Wallin ansåg i sitt svar till JO att tingsrätten inte gjort något fel. Begäran från parterna om anstånd och en rad andra omständigheter försenade processen.

Men enligt JO borde tingsrätten ha drivit på parterna hårdare. Gävle tingsrätt agerade inte med den fasthet och aktivitet som krävs i en domstol, enligt JO.

GD har sökt Anita Wallin Wiberg, utan att kunna nå henne.

Båten ligger upplagd sedan flera år, i Hunnebostrand, oanvändbar och osäljbar.

– Jag vet inte vad ska göra med den. Jag får prata med de som den ligger hos och försöka sälja motorn, säger Leif Hagne.

Mer läsning

Annons