Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb inom barnomsorgen lockar

GÄVLEAnsökningarna stormar in till de nya utannonserade tjänsterna inom barnomsorgen i Gävle. När tiden gick ut i går hade över 100 personer visat sitt intresse för jobben som förskolelärare, barnskötare och det kombinerade kock/kokerska/ ekonomibiträde. Då kan det dessutom komma in ett flertal till under fredagen.

Annons
Det blir bara att välja och vraka för rekryterarna vid barn- och ungdomsförvaltningen.

- Ja, vi får ett bra urval. Något som förstås är positivt för oss arbetsgivare, säger Ulf Hellström, som är sommarvikarierande förvaltningschef.

För två veckor sedan kom Gefle Dagblad med nyheten att Barn och ungdom startar tre nya förskoleavdelningar i Bomhus i höst, vid Lillmyran och Hövdingagården. Ett tiotal personer behövde man då.

Fler avdelningar
Nu är det dessutom klart att ytterligare två avdelningar kommer att öppna vid en paviljong till Tummelisa i Hemlingby, i oktober. Därför behöver man nu ännu mer personal. De som sökt de allmänna tjänsterna i kommunen kommer förstås att komma ifråga även vid dessa nya avdelningar.

När GD kom med nyheten så blev det genast full fart vid förvaltningen.

- Det ringde flera personer under den dagen och sedan har det varit många som svarat på annonserna. Det är inga som helst problem att rekrytera personal i år, varken inom barnomsorgen eller till skolorna, berättar Ulf Hellström.

I god tid
Det är andra året i rad som man har löst bemanningen inför hösten i god tid. För två år sedan fick rektorerna ägna semestern åt att rekrytera. Men nu går det mer som på räls. Det är inte ens problem att få tag på matte- och NO-lärare, som det tidigare varit. Något som saknas är dock lärare i språk som spanska och italienska. Men det räknar han med att man ska kunna lösa inom kort.

Ulf Hellström är inte förvånad över att det kommit in så många ansökningar till barnomsorgen. Det brukar vara många sökande per plats nu för tiden. Eftersom man bara haft neddragningar under de senaste fyra åren, och gjort sig av med folk, så är det många som finns tillgängliga och passar på att söka när det ljusnar på arbetsmarknaden.

I snitt räknar man med att det finns 1 000 barn per årskull i kommunen. Ett tag föddes det bara 800 barn per år och då var man tvungna att anpassa organisationen efter minskningen.

Nu ser det ut som att man är mitt i en födelseboom, och man har kommit upp i 1 000 barn per kull igen. Boomen räknar Ulf Hellström kommer att vara under fem år. Och man kommer att behöva ännu mer personal framöver.

Arbetsmarknadsutsikterna ser alltså väldigt goda ut för de som vill jobba inom barnomsorgen.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons