Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jobbtrafficking är ett jätteproblem"

/

Det finns byggnadsarbetare som sover på madrasser på golvet på byggarbetsplatsen och tjänar 45 kronor i timmen – i Sverige.

– Politikerna måste vakna. Vi klarar inte att kontrollera att alla får de löner och arbetsvillkor de har rätt till, säger Johan Lindholm, nyvald ordförande i Byggnads.

Annons


Att folk arbetar under slavliknande förhållanden skapar otrygghet på arbetsplatserna, menar Johan Lindholm. I går var han i Gävle som en av talarna på Socialistiskt Forum.
– Ordning och reda på svensk arbetsmarknad är en av de allra viktigaste frågorna för våra medlemmar. Annars bildas en grogrund för främlingsfientliga åsikter. Vi behöver utländsk arbetskraft i Sverige, men det är värdlandets regler som ska gälla, säger han.
Lönedumpning, där företag anlitar billig arbetskraft med usla arbetsvillkor, var tidigare ett fenomen framförallt i storstäderna. I dag kommer signaler från hela landet om jobbtrafficking.
– Ofta skriver företaget på kollektivavtal och allt ser bra ut på papperet. Men sedan följer de inte avtalet och vi har inte verktygen så vi kan följa upp alla fall. Det är fel att bevisbördan ligger på oss, säger Johan Lindholm.
– Politikerna måste riva upp Lex Laval och se till att svenska kollektivavtal gäller på svensk arbetsmarknad. Man ska inte kunna prata om kollektivavtalsliknande förhållanden som man gör nu, och huvudentreprenören ska ha ansvar för hela kedjan, säger han.
För facket är det ofta svårt att veta vilka underentreprenader som anlitas för ett visst jobb och vilka villkor som de anställda har.
Ett exempel i Gävle just nu är takarbetena på Gavlegårdarnas fastigheter i Andersberg. Gavlegårdarna har anlitat ett företag som i sin tur anlitat ett annat företag som i sin tur anlitat ett tredje företag.
– De långa entreprenörskedjorna är ett stort problem, för då kan alla skylla på alla. I dag vet jag faktiskt inte ens vad det företag som tagit hit de bulgariska takarbetarna heter, fast jag försökt ta reda på det, säger Lars Lundberg på Byggnads GävleDala.
Tipsen till Byggnads om att folk utnyttjas kommer från allmänheten eller från konkurrerande företag. För de utländska arbetstagarna är det riskfyllt att koppla in facket.
– Vi är som ett rött skynke. Om någon tar kontakt med oss leder det ofta till en enkelbiljett hem, säger Johan Lindholm.
Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, och Lars Lundberg, Byggnads GävleDala, ser jobbtrafficking som ett stort problem.
Politikerna måste ta ansvar för den svenska modellen, kräver Johan Lindholm, nytillträdd ordförande för Byggnads.

Annons