Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna blev årets Lucia

/
  • På lördagen fick en fullsatt Gävle teater se årets nyutnämnda Lucia Johanna Stålenberg göra sitt första framträdande tillsammans med sina elva tärnor.

Under flera veckor har tusentals personer röstat på någon av de 12 kandidaterna. Men så i går, inför en fullsatt Gävle teater, utsågs till sist 17-åriga Johanna Stålenberg till årets Lucia 2012.

– Det känns mäktigt. Det är klassiskt att säga men det är en ära, säger vinnaren.

Annons

Precis som traditionen påbjöd var det under högtidliga former som årets Lucia utsågs i samarbete med Gefle Dagblad och Lions. Skådeplatsen, Gävle teater, var ny för i år. Inte en plats var tom och den anrika lokalen vibrerade av julstämning som växte för varje framförande.

Evakören sjöng All I want for christmas och barnkören Hilletonerna satte hela teatern gungning med såväl egenkomponerade låtar som afrikanska folksånger.

Efter en timme var det emellertid dags för förra årets Lucia, Jasmine Skarpfors att ta till orda och utse den av de tolv Luciakandidaterna som skulle få äran att bära årets krona.

– Fokus kommer ligga på lucian men utan tärnorna skulle lucian aldrig klara det, sa Jasmine Skarpstål samtidigt som hon inför en andäktig publik öppnade kuvertet.

– Årets Lucia blir kandidat nummer 6, Johanna Stålenberg.

Applåderna hade knappt tystnat när GD ett par minuter senare fick en pratstund med årets vinnare, som ännu inte riktigt greppat vad som hänt.

– Jag är fortfarande nervös, pulsen slår i magen. Men det är skönt att pressen släppt, säger Johanna Stålenberg.

Nu väntar en hektisk tid för lucian och hennes elva tärnor. Fram till finalen i Heliga trefaldighetskyrkan den 13 december ska de göra inte mindre än 51 framföranden. Men Johanna Stålenberg räds inte programmet utan ser fram emot det.

– Jag älskar att uppträda och det ska bara bli jättekul. Jag har ju mina tjejer också så det kommer gå bra, säger hon.

Den nyblivna lucian fick också ett enkelt men användbart tips från den abdikerande.

– Se till att andas mycket. Annars är det risk att man svimmar.

Är det inte svårare än så att vara Lucia?

– Nej, det är det inte, skrattar Jasmine Skarpfors.

Mer läsning

Annons