Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julen kan bli en skuldfälla

I december ökar alltid trycket på Diakoni­rådets sociala verksamhet.

"Många har inte den ekonomi som behövs för att klara julen", säger samordnaren Per-Erik Lindberg.

Annons

I snitt uppsöker 30 personer Diakonirådet varje vecka. Under veckorna före jul har trycket ökat med 50 procent till 45 personer.

– Alla har väldigt lite pengar att röra sig med. En del går på sjukbidrag, andra är i fas 3 eller får försörjningsstöd, säger Per-Erik Lindberg.

Tack vare avkastningen från egna fonder och donationer kan Diakonirådet dela ut matkuponger och – nu i juletid – presentkort på julklappar.

– Vi träffar alla och pratar om deras ekonomiska situation och hjälpbehov. Man behöver inte skämmas för att komma hit, det är nog jobbigt att ha dålig ekonomi, säger Per-Erik Lindberg.

Kommunens socialtjänst har tagit för vana att tidigarelägga utbetalningen av försörjningsstöd i december – från den 25:e till den 20:e.

– Alla som har helkompensering är angelägna om att få pengarna före jul. För många blir det i stället kämpigt i slutet av januari, säger biståndsenhetens chef Wolther Planck.

Surt i efterhand blir det också för dem som lockas av erbjudanden av typen ”köp nu, betala efter jul”, berättar Pia Axling som är budget- och skuldrådgivare på den ideella föreningen Familjeslanten.

– Det är ofta barnen man tänker på, man vill köpa julklappar som man egentligen inte har råd med och ser erbjudandet som en enkel lösning, säger hon.

Om man inte har pengar i februari heller får man i regel göra avbetalningar på det man har köpt – och då kan villkoren vara dåliga.

– Det är lätt att hamna i en skuldfälla. Att sälja till människor som egentligen inte har råd är ett utstuderat beteende från kreditbolagen, säger Pia Axling.

Mer läsning

Annons