Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julfest med sill, snaps och sång

Med musik, senapssill, kalvsylta och snaps firar Kristinelundsgården sitt årliga julbord.

Annons

– Nu tar vi den, nu tar vi den, sjunger trubaduren Lasse Andersson från scenen i samlingssalen innan han säger skål och god jul.

Som vanligt får den som vill en snaps, i år Brännvin special, till julmaten. Det uppskattar Lars Emanuelsson.

– Jag tar en till maten nästan varje dag, säger han, det ökar aptiten.

I år är första julfesten sedan en lagändring i somras gör det tillåtet att servera alkohol utan serveringstillstånd på boenden för äldre och funktionsnedsatta. Men julfesten och andra gemensamma kalas berörs inte av den, berättar Anette Falk, chef för kommunens äldreboenden. Alkoholen köper de för stiftelsepengar och bjuder på och det har varit okej både före och efter lagändringen.

Däremot är det numera tillåtet att sälja alkohol till de som bor där utan att söka serveringstillstånd om boendet erbjuder måltider, men det har Gävle kommun inga planer på att börja med.

Kristinelundsgårdens verksamhetschef Anita Valente Costa tycker ändå att den nya lagen underlättar för dem. De har tidigare fått avstyra provsmakningen under en whiskyprovning eftersom personer som inte bodde på äldreboendet skulle komma. Anette Falk tror dock inte att den situationen påverkas av lagändringen. Riktlinjer för vad som gäller ska tas fram, men om de är färdiga gick i går inte att få klarhet i.

I samlingssalen hade runt hundra personer bänkat sig vid borden, boende, dagverksamhetsbesökare, grannar, anhöriga, personal och volontärer. Alla GD pratar med tycker att det är bra att den som vill bjuds på snaps.

– Jättegott, tycker Kurt Forsberg om jultallriken och hustrun Laila som sitter bredvid instämmer.

Bredvid sitter Gun Hellman och Sören Persson med julmust i glasen. De avstår båda alkohol, men har inget emot att det serveras.

– Det tycker jag att var och en ska göra som den känner. Men det får inte vara för mycket för då kan det bli stökigt. Men det är vuxna människor här, säger Gun Hellman.

Mer läsning

Annons