Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julmånaden hårt drabbad av bränder

/

Att glömma bort att blåsa ut adventsljustakens ljus eller smöret som smälter i kastrullen kan sluta med en katastrof. I juletider måste var och en tänka på att förhindra bränder.

Annons

December och januari är årets värsta brandmånader. Nationellt rycker räddningstjänsten ut till tio lägenhetsbränder om dagen och flest människor omkommer i bränderna. Förra året var det 122 svenskar som dog i bränder och 24 av dem omkom i december och 23 i januari.

– Här i Gästrikland brukar det variera mellan en till fyra bostadsbränder i december, säger Sigurd Göthe som är instruktör på Gästrike Räddningstjänst.

Kylan, mörkret och julstöket blir lätt en brandfälla om man inte är på sin vakt.

– De flesta bränderna beror på att man glömmer något på spisen. Under de kalla månaderna är det också fler bränder som orsakas av att man eldar i kaminer och eldstäder. Det gäller att man kollar efter glapp i alla kontakter och ser till att inte ha brandfarligt material i närheten av eld. Nästan alla har adventsljusstakar och där kan man tänka på att ha sådana som är i brandsäkert material.

Även om julbestyren rör de flesta är det vissa grupper som är extra utsatta och en ovana som är särskilt vansklig.

– Precis som med andra olyckor är äldre överrepresenterade. När det gäller orsaker är det ofta rökning. Någon somnar med en cigarett i handen i en säng eller i en soffa. Rökning är också den vanligaste orsaken när det gäller de som omkommer i en brand. Startar branden vid spisen är det inte lika vanligt att någon omkommer.

Räddningstjänsten ser helst att varje hem har både brandvarnare och brandsläckare. Sigurd Göthe påpekar att vi enligt lagen om skydd mot olyckor är skyldiga att skydda oss mot bränder.

– Det vi märker när vi är ute och instruerar är att vi exempelvis får tjata på folk att de måste ha ett kastrullock eller en handduk i närheten som de kan lägga över om något fattar eld på spisen. Folk måste själva ta ansvar för att släcka bränder, det är i de första minuterna man egentligen har chansen att kväva elden. Det går inte att förlita sig på att räddningstjänsten ska göra allting, vi är på plats på mellan åtta till tolv minuter, ibland en kvart när vi ska ut i obygden.

Den som är vårdslös med matlagningen, de tända ljusen eller cigaretten kan dömas till böter eller fängelse i högst två år.

– Förr var det nog vanligare att man kom undan med det, men i dag har försäkringsbolagen fått upp ögonen för det där. Det är ju de som måste pynta om det är någon som har glömt något på spisen.

Enligt statsikt har det hittills i år dött 81 människor i bränder i Sverige. Det verkar som om bränderna kräver färre dödsoffer i år, även i Gästrikland.

– Det ser bra ut för vår del. Hittills i år har vi ingen som dött av brand, peppar peppar. Förra året var det fyra som omkom, säger Sigurd Göthe.

Mer läsning

Annons