Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JUST NU: Polisen föreslås bli en myndighet

På förmiddagen presenterade polisorganisationskommittén sitt betänkande om polisens framtid – allt föreslås bli en myndighet utom Säpo.

Annons

Det är Regeringens utredare Nils Öberg som håller en presskonferens i Rosenbad.
Så här ser det ut: Länspolismyndigheterna, Rikspolisstyrelsen och Statens kriminaltekniska laboratorium slås ihop och blir en myndighet. Internutredningar ska verka inom myndigheten, men dess chef ska utses av regeringen som även ska sköta utgiftsposten.

Istället för länspolismyndigheter blir det geografiskt indelade regioner. I Gävleborgs fall handlar det med största sannolikhet om att bilda region med Uppland och Västmanland som man redan har ett tätt samarbete med.
Säpo föreslås bli en myndighet inom myndigheten .

200 miljoner i omkostnader, 30 miljoner i genomförandekostnader, sedan kommer den nya polismyndigheten inte att behöva kosta mer än de 21 nuvarande länspolismyndigheterna, enligt Nils Öberg.

-Det är viktigt att tiden mellan beskedet om förändringarna och tiden till att de genomförs blir så kort som möjligt. Och vi tror att det här ska kunna vara genomfört till den 17 januari 2015, säger Nils Öberg.

Mer läsning

Annons