Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaffeleverans innehöll 21 ton sand

/
  • Foto: LARS WIGERT Brasiliansk sand. Copacabana är den berömda sandstranden i Rio de Janeiro, Brasilien. Karl-Arne Lindgren visar vad som är kvar av 21 ton sand i Fredriksskans.

GÄVLE
Gevaliarosteriet väntade sig brasilianska kaffebönor av bästa sort. Det man fick var sand.
Visserligen av finaste, finkorniga sort, men ändå sand av det mest odrickbara slag.

Annons
Under onsdagen strömmade förslag in till Kraft Foods informationsavdelning om vad sanden kunde användas till.
Varför inte en beachvolleyboll-turnering, löd ett av de bättre förslagen.
- Jag har arbetat i kaffe sedan 1970-talet. Det här har inte hänt sedan 1980 då vi fick elva säckar med sand, säger Kjell Disenborg, inköpschef på Kraft Foods, som tillverkar Gevaliakaffe vid rosteriet i Gävle.
Det var i januari som containerlasten som man trodde innehöll kaffe skulle lossas i Fredriksskans. Från varje container tas ett prov som smakas av på rosteriet, så att man vet att bönorna håller måttet.
När man öppnade den aktuella containern stod det omedelbart klart att det överhuvudtaget inte rörde sig om kaffe, ens av mycket dålig kvalitet.
Det var 21 ton sand.
Finkornig, rentav tropisk sand för att vara exakt.

Platsar i sandlådan
- Det är väl sand från Copacabana! säger Karl-Arne Lindgren, anläggningsingenjör vid Fredriksskans, som visar Gefle Dagblad den minskande högen.
Sandens fina kvalitet gör den lämplig för barn och enligt uppgift har en mindre mängd sand funnit vägen till hamnchefens privata sandlåda.
Om kontrollen varit bristande, kunde sanden ha hittat vägen till våra kaffekoppar?
- Absolut inte, försäkrar Kjell Disenborg.
Utom kontrollen vid kaj av tiotalet containrar som anländer varje dag granskas bönorna också efter ankomsten till rosteriet.
Uppenbarligen har flera drabbats av de okända kaffetjuvarna i Brasilien.
I hela Europa upptäcktes mellan 20 och 25 sandfyllda kaffecontainrar under januari. Samtliga rosterier har fått ersättning av leverantören.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons