Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamerorna läser av din nummerskylt

/

Polisens nya vägkameror ska kunna läsa av din registreringsskylt för matchning mot vägtrafikregistret.

– Vi kommer att kunna välja ut de fordon som det är fel på, säger Ulf Carnerius, chef för trafikpolisen i Gävle.

Annons

Rikspolisstyrelsen, RPS, driver projektet som ska vara klart till årsskiftet. Det handlar om att ta fram "läskunniga" vägkameror som gör automatiska slagningar i vägtrafikregistret.

Uppgifter om fordonets status skickas sedan till trafikpolisernas laptops.

– Vi får uppgifter om till exempel fordonet är besiktigat och uppgifter om dess ägare. Det är ett underrättelsebaserat arbetssätt som gör det möjligt för oss att välja ut de fordon som det är fel på i stället för att kontrollera på måfå, säger Ulf Carnerius.

Det finns två lösningar som utreds av RPS.

– Antingen så monterar man kamerautrustningen i polisernas fordon, eller på ett stativ utmed vägen, säger Björn Lidö, tillförordnad chef för RPS:s brottsförebyggande enhet.

Datainspektionen är den myndighet som har till uppgift att skydda medborgarnas integritet. De har ännu inte informerats om planerna på kameror som läser av registreringsskyltar.

– Därför har jag svårt att uttala mig. Men det här kräver sammanslagning med register och jag kan konstatera att det i allra högsta grad skulle vara en integritetskänslig behandling som måste ha stöd i någon lag, säger Oskar Öhrström, jurist vid Datainspektionen.

Men enligt Björn Lidö finns inga integritetsmässiga hinder för kamerorna.

– Nej, vi genomför en sådan utredning och kan inte se att det här inverkar på människors integritet.

Mer läsning

Annons