Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamratstödjarna tas bort efter kritik

Från och med i höst försvinner alla kamratstödjare från Gävles skolor.

Tidigare i år ifrågasatte Skolverket kamratstödjarna. De ökade snarare mobbningen än minskade den.

Annons

– Det har varit en väldig omställning för oss, säger Pelle Matton på BIG. Men jag förstår slutsatserna och är trygg med de beslut som vi hittills tagit i Gävle.

Det är brottsförebyggarna i Gävle, BIG, som sedan 1994 varit ansvariga för utbildningen av kamratstödjare. Efter att Skolverket presenterade sin rapport tidigare i år, står det nu klart att kamratstödjarna försvinner. Det rör sig om ungefär 200 kamratstödjare.

– Vi står inte och faller med den kamratstödjande verksamheten. Det är bara ett verktyg av flera, säger Pelle Matton.

Skolverket kritiserade att enskilda elever utbildades till kamratstödjare som ska ta ett särskilt ansvar bland sina kamrater. Skolverket anser att alla barn borde ta detta ansvar. Kamratstödjare som rapporterat händelser till lärare har själva blivit utsatta för mobbning. Många kamratstödjare har blivit valda genom ”popularitetsval” och ibland har de själva bidragit till mobbning.

Skarp kritik har riktats mot Skolverket eftersom internationella studier visat att kamratstödjare är ett bra verktyg mot mobbning.

– Allt är inte svart eller vitt, säger Pelle Matton. Det kan ju finnas skolor där kamratstödjandet fungerat alldeles utmärkt. Men i det här fallet tycker Skolverket att det finns fler nackdelar med kamratstödjare än det finns fördelar.

Även om den kamratstödjande delen försvinner, så fortsätter BIG-kompisar sin verksamhet året ut. Det handlar om trygghet- och trivselskapande aktiviteter, exempelvis hålla värderingsövningar, anordna talangjakt eller driva kafé.

Om utbildningen av BIG-kompisar fortsätter nästa år är ännu inte bestämt.

Under hösten ska frågan utredas och resultatet ska redovisas i december.

Mer läsning

Annons