Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan kommunen backa upp GIF:s satsning i Sätra?

Kommunen kan behöva gå in och garantera ett banklån på minst 90 miljoner kronor för Gefle IF för att den nya fotbollsarenan på Sätraåsen ska kunna bli verklighet.
– Det finns inga privata aktörer som är beredda att skjuta till pengar i den omfattning som behövs, säger Leif Lindstrand, ordförande för Gefle IF.

Annons

Det var i somras som Gefle IF presenterade idén att bygga en ny fotbollsarena på Sätraåsen intill Läkerol Arena. Men då fanns inga svar på hur det hela skulle finansieras.

Drygt åtta månader senare är frågan fortfarande obesvarad – och nu börjar det bli bråttom. Senast fotbollssäsongen 2014 måste klubben leva upp till de nya arenakrav som ställs för elitfotboll.

Även om det inte blir någon arena på Sätraåsen måste Strömvallen byggas om med en ny läktare för 90 miljoner kronor, enligt det gamla förslaget. De pengarna finns redan avsatta i kommunens investeringsbudget.

Men att bygga en helt ny arena på Sätraåsen beräknas kosta 170-180 miljoner kronor.

– Det bygger på tidiga beräkningar, säger Leif Lindstrand.

Enligt uppgift skulle det ändå röra sig om Sveriges billigaste fotbollsarena. Restaurang, gym och annat är tänkt att samordnas med Läkerol Arena. Fotbollsarenan kommer att ha tak över läktarna, men inte över planen.

– Det blir en ganska enkel, men bra och funktionell arena med cirka 7 000 åskådarplatser, säger Leif Lindstrand.

Men för att det hela ska kunna bli verklighet måste finansieringsfrågan lösa sig. GD kan nu avslöja att fotbollsklubben tittar på flera olika alternativ tillsammans med kommunen.

En lösning är att kommunen avsätter de 90 miljoner kronor som annars skulle ha gått till Strömvallen och att Gefle IF finansierar resten via banklån.

– Men det bygger på att det finns en trovärdig aktör i bakgrunden som kan garantera vår betalningsförmåga. Kommunen kan till exempel stå som garant. Det är det mest realistiska eftersom inga privata aktörer vill lägga pengar på en sådan garanti, säger Leif Lindstrand.

Enligt honom finns det heller inga privata sponsorer som är beredda att skjuta till pengar i den omfattning som behövs.

GD lyckades i går inte nå kommunalrådet Per Johansson, S, som har Sätraåsen-projektet på sitt bord.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, S, vill varken säga ja eller nej till att kommunen går in och garanterar ett banklån.

– Även i ett sådant läge måste Gefle IF visa hur de tänker sig att finansieringen ska se ut och hur de ska betala tillbaka banklånet. Först när vi vet det kan vi ta ställning, säger hon.

Mer läsning

Annons