Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan tvingas omplacera personal – endast två legitimerade lärare

/
  • Endast två av 642 anställda lärare i Gävle kommun har fått sin legitimation utfärdad och detta ställer till problem.- Det kan till exempel innebära att en mellanstadielärare som de senaste åren jobbat på ett högstadium måste omplaceras, säger Sinikki Pisilä på barn- och ungdomsförvaltningen.

Arbetet med att utfärda lärarlegitimationer går trögt.

Skolverket hinner helt enkelt inte med.

– Hittills har vi fått två legitimationer av 634 möjliga, säger Sinikka Pisilä, kvalitetscontroller på barn- och ungdomsförvaltningen.

Annons

Det var i mars 2011 som riksdagen beslutade att införa legitimation för lärare och förskollärare. Syftet var att höja statusen på yrkena och få ner andelen obehöriga lärare i skolorna.

I ett års tid har behöriga pedagoger runt om i Sverige kunnat ansöka om legitimationen. Men av 114 000 ansökningar har bara 37 000 legitimationer utfärdats. Anledningen är att handläggningstiderna på Skolverket tagit betydligt mer tid än beräknat.

– Nu utfärdas ungefär 2 000 legitimationer i veckan, säger Mattias Ragert på Skolverkets presstjänst.

I Gävles kommunala grundskolor finns i dag 634 anställda lärare, men inför höstterminen har endast två fått sina legitimationer. Det ställer till problem för barn- och ungdomsförvaltningen som ska försöka anpassa sin verksamhet efter de nya kraven.

– Vi har jättestora svårigheter, har ingenting att utgå ifrån när det gäller vilka behörigheter som folk kommer att få. Vi kan bara ägna oss åt glada gissningar, säger Sinikka Pisilä.

Samtliga rektorer har ändå fått i uppdrag att försöka placera sin personal i enlighet med de nya behörighetskraven.

– Det kan till exempel innebära att en mellanstadielärare som de senaste åren jobbat på ett högstadium måste omplaceras. Det kommer att ske en hel del omflyttningar, säger Sinikka Pisilä.

Efter en vädjan från Skolverket beslutade riksdagen i slutet av juni att senarelägga kravet på lärarlegitimation till den första december 2013. Vissa övergångsregler kommer att gälla ända fram till juli 2018.

I slutänden kommer det att krävas legitimation för att över huvud taget få undervisa och sätta betyg.

Mer läsning

Annons