Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kåren förlorar bostadsförmedlingen

I cirka 20 år har Gefle Studentkår skött förmedlingen av studentbostäder åt Gavlegårdarna.

Nu vill bostadsbolaget säga upp avtalet.

– I längden blir det sämre för studenterna, säger kårens ordförande Sandra Eklund.

Annons

Drygt 1 000 lägenheter förmedlas i dag av studentkåren, nästan alla av dem tillhör Gavlegårdarna. Om bostadsbolaget säger upp avtalet innan sista april kommer kåren att förlora den årliga ersättningen på 600 000 kronor vid årsskiftet.

Det innebär att verksamheten nästan halveras.

– Vi har två och en halv tjänst på bostadsförmedlingen. I övrigt är vi två arvoderade ordföranden plus två studentombud på halvtid, säger Sandra Eklund.

Men bortsett från att kåren krymper rejält riskerar servicen att försämras, menar Sandra Eklund.

– Vi finns på campusområdet och har en direkt kontakt med studenterna. Den närheten kan inte Gavlegårdarna få, säger hon.

Men Katarina Mårtensson som är chef för kundcentrum på Gavlegårdarna hävdar motsatsen.

– I våra kundundersökningar är studenterna de som är minst nöjda med sitt boende. Vi ser det här som ett sätt att öka servicegraden. I dag sitter kåren på dubbla stolar när de ska fungera som vår förlängda arm och samtidigt företräda studenter i olika frågor. Att vi tar över förenklar för studenterna, säger hon.

Dagens system innebär också en del dubbelarbete, menar hon. Kåren samlar in alla nödvändiga uppgifter, skickar dem till Gavlegårdarna som returnerar ett hyreskontrakt.

Den hanteringen kan bli effektivare. Men framförallt vill Gavlegårdarna slippa att ha hundratals lägenheter som är öronmärkta för studenter.

– Efterfrågan på våra mindre lägenheter är stor från ungdomar. Vi vill öka flexibiliteten i uthyrningen, oavsett om det handlar om studenter eller inte, säger Katarina Mårtensson.

Vad händer då med bostadsgarantin?

– Den tror jag att vi kommer att kunna uppfylla i vilket fall som helst.

Mer läsning

Annons