Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl XIV Johans sarkofag

Annons
kom att transporteras via Gävle till Stockholm. När kungen avlidit 1844 beställde sonen och efterträdaren Oscar I en sarkofag från Älvdalens porfyrverk, vilket han ärvt av Karl Johan. Sarkofagen höggs av en granitart som kallas Garberg men av många felaktigt kallats porfyr.
Åtta år tog arbetet med sarkofagen - som var 3,04 meter lång, 2,29 meter bred och 2,4 meter hög. Kistan vägde drygt elva ton och locket nära fem. Inte förrän 1856, då det var en vinter med mycket snö, kunde transporten av sarkofagen påbörjas mot Gävle i lådor på två specialbyggda jätteslädar, sju meter breda. 70 man från Sollerön drog släden med locket och 100 älvdalsbönder drog kistan. Alla hade sina finaste sockendräkter med långpälsar. På båda slädarna satt en spelman och från Falun även en trumslagare. Dragarna blev avbytta efter vägen men fem Älvdalenbor var med och drog ända till Gävle och kallade sig senare för "kungshästarna".
Den 25 februari kom sarkofagen till Gävle, där transporten lockade många åskådare. I augusti hämtade kronoångskonerten Amiral von Sydow sarkofagen för transport till Riddarholmskyrkan i Stockholm där den 1860 ställdes i Bernadotteska gravkoret. Lagerqvist, L.O, och Åberg, N: Elfdalens Gamla och Nya Porfyrverk.

Mer läsning

Annons