Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlsson inte fast i klistret

/
  • Arkivbild SCANPIX Tvår sina händer. Göran Persson må ha förlåtit Jan O Karlsson men många ute i landet har inte gjort det. En ström av e-brev kom till statsrådsberedningen på             tisdagen. Merparten gick emot Jan O Karlsson. I första hand upprör kräftskivan.

GÄVLERabaldret om integrationsminister Jan O Karlssons dubbla ersättningar och användandet av skattepengar för att betala en kräftskiva har inte kunnat undgå någon de senaste dagarna.

Annons
Knappast heller hans offentliga ursäkter inför tv-kamerorna och valet att avstå från ministerlönen till förmån för Olof Palmes minnesfond. En nätt summa på 43 000 kronor efter skatt.
Nu får han klara sig på de 80 000 kronor per månad, efter skatt, som utgör hans avgångslön från EU:s revisionsrätt. Pengar som han inte kunde bli av med.
GD passade igår eftermiddag på att gå runt i maktens korridorer i Gävles stadshus för att se vad våra "ministrar" (kommunal- och oppositionsråd) tycker om saken.
Är det rätt att en minister ska avstå från sin ministerlön?
Intresset var stort att tala om det aktuella ämnet.

Rätt, anser Erling
Erling Öhman, kd, tycker att Jan O Karlsson gjorde rätt. Det drabbade inte någon utan ekonomiska resurser direkt. Han har full förståelse för kritiken mot Jan O Karlsson.
Björn Frankson, m, tycker också att det var rätt att avstå från pengarna.
- Men han borde ha betalat dem till något annat än en socialdemokratisk fond, menar han.
Jan O Karlsson är inte ren-tvådd efter att ha betalat tillbaka de 3 800 kronorna som han lät skattebetalarna stå för, tycker Björn Frankson. Ett otyg som politikerna tagit över från näringslivet.
Han tror dock inte att det sker några frikostiga representationer längre i Gävle efter skandalerna i mitten av 90-talet.

Skyller på EU
Ulla Andersson, v, tycker att diskussionen har blivit felfokuserad. Eftersom vi är med i EU så kan det bli så här tokigt. Man borde kritisera och förändra det systemet i stället för att gå på enskilda exempel som Jan O Karlsson.
- Men det kanske inte gick att göra på nåt annat sätt nu. Men Göran Persson har hanterat det här konstigt. Det var ju ingen hemlighet när Jan O Karlsson anställdes och då var det okej. Men när medierna fokuserar på det så är det plötsligt fel.

Klarar skivan
S-kommunalråden Lena Andreasson och Mats Ågren tycker båda att det blev en hygglig lösning till slut. Men det ser förstås lite konstigt ut att avstå från ministerlönen.
När det gäller kräftskivan tycker Mats Ågren att det är utagerat. Det man kan lära sig av det hela är att man ska leva som man lär, menar han.
- Jag hoppas att man kan få koncentrera sig på det politiska arbetet nu, säger Lena Andreasson.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons