Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kartans färg räddar vatten

/
  • Lena Blad på Gästrike Vatten är nöjd med framställandet av de nya sårbarhetskartorna.

I samband med olyckor och bränder finns en stor risk att grundvattnet förorenas. I värsta fall kan en dricksvattentäkt slås ut för all framtid. För att underlätta för räddningstjänsten att fatta beslut vid en räddningsinsats har det tagits fram sårbarhetskartor för vattentäkterna i Hedesunda och Årsunda.

Annons

Sårbarhetskartorna kommer att ligga som grund för räddningstjänsten vid deras arbeten vid olyckor. Olyckor med dieselföroreningar och brand är två typer av hot mot vattnet där räddningstjänsten nu genom sårbarhetskartorna kan undersöka vilken potentiell risk som kartan visar över olycksområdet .

Sårbarhetskartorna innehåller känsliga uppgifter om marken i Gävleborgs län som skulle kunna missbrukas om de hamnade i fel händer. Därför kommer inte kartan att bli offentlig.

– Det finns otroligt mycket information att få genom sårbarhetskartorna. Vi kommer att skydda kartorna, säger Lena Blad på Gästrike Vatten till Gefle Dagblad.

Nämn de största fördelarna med upprättandet av en sårbarhetskarta?

– Det fina samarbetet mellan Gästrike Vatten, Folkuniversitetet, räddningstjänsten och miljöförvaltningen leder till ökad säkerhet för vattnet. Jag vill även lyfta fram hur snabbt det går för räddningstjänsten att kunna vidta åtgärder genom att de nu får tillgång till sårbarhetskartorna, säger Lena Blad.

Mer läsning

Annons