Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katter lågt prioriterade hos polisen

/
  • – Jag kände mig maktlös. Det var det värsta jag någonsin varit med om och vi vill inte vara med om det en gång till, man tappar förtroendet för polisen och deras nonchalanta bemötande, säger Annika Strandberg, föreståndare för Gefle katthem
  • Trots att Gefle katthem har fått papper från polisen där man meddelar att man ska hjälpa till vid avlidning blev det frågetecken i helgen. När den döende hankatten Snuffe kom in fanns ingen hjälp att få.
  • Katten Snuffe fick ligga på en bår i väntrummet och kippa efter andan i väntan på hjälp att dö.

Vem tar hand om en döende katt när det är helg? Gefle katthem rasar nu mot polisen efter helgens händelser där en döende katt prioriterades långt ned på listan.

– Det var så förnedrande mot den stackaren, säger Annika Strandberg.

Annons

Det är fredag eftermiddag. En hängig katt vinglar fram längs en väg i Bomhus. Två ungdomar närmar sig, förstår att något är fel. Kattens ögon har sjunkit in, fästingar kryper i ansiktet, tänderna sitter löst, pälsen hänger på kroppen och det kryper maskar i stjärten. När ungdomarna ringer till polisen ber man dem att vänta. På lördag morgon tar de med sig katten till Gefle katthem. Där får han ligga på en bår i väntrummet och kippa efter andan i väntan på hjälp att dö.

Annika Strandberg, föreståndare och kassör på Gefle katthem, ringer polisen igen. Undrar var de är. Men i telefonen möts hon av en utskällning.

– Vi har fått papper från polisen där det står klart och tydligt att vi kan ringa dem när katter kommer in. Men när vi kommer fram till larmcentralen får vi i stället en utskällning, säger hon och påpekar att om katten hade kommit in en vardag hade det varit enklare att ta sig till en veterinär. I lördags befann sig jourveterinären i Bollnäs.

– Det är mottagandet från polisen som känns fel, att katter står så långt ner på listan. I telefonen sa de att det var soligt väder och att det kunde vara fulla människor ute på stan som de behövde ta hand om i stället.

Under dagen kom ändå en polisman och såg till så att katten, som fick namnet Snuffe, inte behövde lida mer. Egentligen är det inte polisens ansvar att hjälpa döende katter, man gör det i mån av tid. Mikael Hedström är presstalesman på polisen i Gävleborg.

– Allting är en prioriteringssak men man ska komma ihåg att det finns andra än polisen som är ansvariga för skadade djur. Jag beklagar att man har blivit bemött på ett sådant sätt så att man inte känner sig tillfredställd. Det är inte fråga om att frånsäga sig något ansvar, men en skadad katt ligger lågt i prioriteringen. Människoliv och att förhindra grova brott går före, säger han.

Om man hittar ett skadat djur kan man höra av sig till kommunen som kan hjälpa till med exempelvis jägare. Man kan även höra av sig till länsstyrelsen. Så snart man tar emot en katt blir man djurhållare, och som djurhållare följer ansvar. Sonny Axlund är djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg.

– Polisen har ansvar för djur när det finns ett omhändertagandebeslut. De blir då djurhållare och sköter därmed det operativa och ser till att omhändertagandet verkställs. Men om det har gått till så här har polisen inget ansvar alls, säger han.

Rent juridiskt gjorde polisen därmed inte någonting fel i helgen. Samtidigt säger djurskyddslagen att polismyndigheten omedelbart ska omhänderta djur som är utsatta för lidande, men detta gäller när problemet inte kan lösas på annat sätt, ägaren är okänd eller då det är nödvändigt ur skyddssynpunkt.

Annika Strandberg på Gefle katthem är främst besviken på bemötandet hon fick i telefonen.

– Det var så förnedrande mot den stackaren. Jag kände mig maktlös, säger hon.

Mer läsning

Annons