Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kattjul på hemmet

/
  • Persern Lordi var förr en surgubbe på grund av sin toviga päls som skavde. Nu har han fått en välförtjänt rakning och blivit ”händig”, det vill säga gullig, rolig och gosig.
  • Ofelia är en sur dam. Hon gillar människor, men fräser åt en och annan katt på hemmet ibland.
  • Charlie är en självständig katt.
  • Rambo beskrivs som en riktig tuffing med lynne som en tonårspojke.– Han retas med andra katter, men är egentligen snäll, säger Ann-Marie Westin.
  • Minta kikar fram från sitt gömställe i tunneln, som finns i ”lägenheten” hon bor i på hemmet.

Hur firar en katt jul om den själv får välja? GD åkte till Gästrike katthem för att träffa Majsan, Zero, Elite, Bäbis, Tjockis och Miffo med flera.

Annons

I Gästrike katthems vita stuga i Valbo minglar vissa katter omkring mellan utrymmena. Andra håller sig bara på sitt rum på grund av en skadad tass eller en strikt diet.

– Alla katter här är snälla mot människor, men inte mot varandra. Ingen är lik den andra i sättet. Många är rädda när de kommit hit, för en del har ju varit med om både det andra och det tredje, säger Ann-Marie Westin som även ska jobba under julafton.

Nästa år firar Gästrike katthem tioårsjubileum. Hit kommer bortsprungna eller övergivna katter för att få ett nytt hem. 25 missar får plats och runt vintertid är trycket extra hårt.

– När det är kallt så orkar katterna inte jaga själv.

Den stundande högtidens ökade givmildhet märks på ett större inflöde av julhälsningar från adoptivföräldrar och gåvor i form av gourmetmat till katterna.

Alltså något lyxigare käk än det vanliga torrfodret som bjuds.

Cirka 100 000 hemlösa katter beräknas finnas i Sverige. Trots detta har trycket minskat något på folk som vill lämna in sina katter i hemmet.

Drygt 100 katter har omhändertagits i år jämfört med 200 för några år sedan. Att adoptera (köpa) en katt kostar 800 kronor oavsett ras eller kön.

På plats är Pentti Pipolainen och Raija Mäntyniemi från Sandviken på jakt efter en självständig bondkatt. På kort tid har tre katter sprungit ifrån dem.

– Det är mycket möss kring vårt hus. Så vår katt har en uppgift, säger Pentti.

Mer läsning

Annons