Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kennet får bostad – tack vare stödgalan

/
  • Kennet Johansson framhåller Rias betydelse för att han orkat ta tag i sitt liv. Under den hemlösa tiden har dagcentret på Brynäs varit en av få fasta punkter i tillvaron.– Här är frukosten gratis och luncherna billiga. Jag har fått tvätta mina kläder och ha någon att prata med, säger han.
  • Stödgalan i januari drog ett fullsatt konserthus.

Tack vare Rias stödgala för hemlösa i januari har 13 personer i Gävle fått tak över huvudet.

Kennet Johansson är en av dem.

– Det betyder så oerhört mycket att ha en fast punkt i tillvaron, säger han.

Annons

Stödgalan som hölls i konserthuset den 7 januari i år blev en publiksuccé. Roger Pontare, Clara Hagman från Ace of Base och en rad andra artister ställde upp gratis. Totalt fick Ria in 142 000 kronor på en kväll.

Tanken var att pengarna skulle gå till att öppna ett akutboende med sex–sju platser på Rias övervåning på Brynäs. Men för att anställa en person till det skulle det krävas åtminstone dubbla summan pengar.

Det visade sig att det blev billigare att låta de hemlösa ta in på hotell. En lokal hotellentreprenör i Gävle slöt en överenskommelse med Ria.

Varje kväll har sedan hemlösa fått komma dit och sova – men bara om de varit nyktra och drogfria.

– Vi har fått blåsa och lämna urinprov varje kväll, säger Kennet Johansson som tycker att det varit bra att få den pressen på sig.

Både han och Bengt Lindgren, som bott på hotellet, har nu fått hjälp vidare till andra boendelösningar. Bengt har fått en egen lägenhet och är på jakt efter ett jobb.

Kennet bor på kommunens vårdhem Hemstagården och har börjat arbetsträna. Även han har nu fått erbjudande om en så kallad övergångslägenhet där socialtjänsten står för kontraktet.

– Jag vågar inte tro det riktigt än. Det har gått så fort, säger han.

Innan de fick plats på hotellet hade de varit hemlösa i två–tre års tid sedan de vräkts från sina lägenheter.

Bengt Lindgren bodde en tid i husvagn och olika baracker medan han försörjde sig på tillfälliga jobb. För båda har det också blivit många nätter hos bekanta, i trappuppgångar, soprum och på järnvägsstationen i Gävle.

– Sverige är inget bra land att vara hemlös i. Det är så kallt, säger Bengt Lindgren.

Den sista tiden sov han i ett barnvagnsförråd som åtminstone var uppvärmt. Men det är svårt att sova när det hela tiden kan dyka upp folk som inte vill ha en där.

– Jag sov egentligen inte, utan var ständigt på vakt, säger han.

För Kennet Johansson var det samma sak. På morgonen brukade han tänka ”Hur ska jag få den här dagen att gå ihop?”.

– I regel stod jag klockan fem i tio utanför bolaget. Det kan inte vara roligt att jobba där och se alla fulla skrällen, säger han.

Men alkoholen dövade sinnena. Han slapp tänka.

Nu har både han och Bengt Lindgren varit nyktra i ett par månaders tid.

Kennet Johansson hymlar inte med att han fått chanser förut. Ett tag bodde han på Hemstagården, men klarade inte av kraven på nykterhet.

– Det är kanske dumt att säga att det kommer att bli annorlunda den här gången. Men för första gången känner jag att folk menar allvar med att de vill hjälpa mig. Det har jag inte känt förut, säger han.

Mer läsning

Annons