Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kerstin tar sig inte ut med rollatorn

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG För hög trappa. Kerstin Asplund är ordinerad daglig träning, men kan inte ta sig  nerför eller uppför trappan med sin rollator. Handikappramp saknas i huset där hon bott sedan 70-talet.

GÄVLEFörra hösten fick Kerstin Asplund en rollator för att lättare kunna röra sig. Men trots det kommer hon sällan ut. Huset hon bor i saknar nämligen handikappramp.

Annons
I våras skrev Kerstin Asplunds bror till bostadsrättsföreningen Pernaus ordförande, Rolf Stööp, angående rampen men fick inget svar. I oktober skrev han ytterligare ett brev men inte heller då fick han något svar.
- Min syster har bott i huset på Sörbygatan sedan 70-talet. Hon är ensamstående och är ordinerad daglig träning. Nu kommer hon bara ut en gång i veckan när jag hjälper henne att handla.
Kerstin Asplund själv berättar att grannarna erbjudit sig att ställa upp och ta ut rollatorn morgon och kväll. Rollatorn skulle stå låst utanför porten. Men Kerstin vill inte besvära grannarna.
Rolf Stööp bekräftar att han pratat med Kerstin Asplund om en sådan lösning och att hon avböjt.
Han säger också att det ska bli en ramp till våren, alltså ett år efter den första skrivelsen från Kerstin Asplunds bror.
- En kille från kommunen har varit här. Han ska återkomma med ritningar men han tyckte det var problematiskt.
Enligt Rolf Stööp gick det första förslaget från kommunen ut på att cykelställ måste tas bort för att handikapprampen skulle få plats.
- Vi kan inte ta bort alla cyklar för en ramp. Nu ska vi ta bort buskar mot en vägg men det är inte bara att rycka bort buskarna. Och de övriga i huset måste få säga sitt när de ser ritningen. Får hon ingen ramp är det inte mitt fel. I så fall är det de boende som protesterat. Jag skulle inte bo i det trapphuset som handikappad. Vi har gjort vad vi kunnat.
Kommunen har ingen bestämmanderätt när det gäller handikappramper.
Däremot lånar de utan kostnad ut ramper.
- Vi gör aldrig ritningar, säger Lasse Öberg, handikappansvarig på Gävle kommun förvånat.
- Killen som bygger ramperna har varit dit flera gånger men de gick inte med på hans lösningar. Vi ville från början lägga rampen efter väggen. Vi bygger gärna och går med på fastighetsägarens krav. Kommer han bara med ett förslag bygger vi på stört, säger Lasse Öberg.
Lasse Öberg berättar också att just den här bostadsrättsföreningen haft ett liknande ärende för fyra-fem år sedan.
- Då tyckte Rolf Stööp att en ramp störde och ville att ett handikappat par skulle ta sig ut källarvägen med tunga dörrar. Föreningen blev anmäld till HSB men de kunde inget göra. Det är styrelsen som bestämmer.
Som det ser ut kommer Kerstin Asplund få svårt att ta sig ut det närmaste halvåret.

MONIQASWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons