Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesisk krabba i Gavleån

/
  • Foto: ERIK PERSSON Sällsynt. Den här kinesiska ullhandskrabban hittades i Gavleån. Nu ska den konserveras och ställas ut på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.\n

GÄVLEEn krabba av det mer exotiska slaget har hittats i Gavleån. Det är en kinesisk ullhandskrabba som i förra veckan fastnade i gallret vid det lilla kraftverket nedströms konserthuset.

Annons
- Ett mycket ovanligt fynd, det är det första exemplaret som hittats i det här området, säger Erik Persson vid Gävle kommuns fiskeprojekt.
Den kinesiska krabban har sannolikt kommit till Gävle via ett fartygs ballastvatten. När vattnet tömts i hamnen har den följt med och sedan vandrat över tre kilometer till Gavleån och sedan ytterligare tre kilometer upp i ån genom strömmar och forsar.
I samband med att gallret vid kraftverket nedströms konserthuset skulle rensas i förra veckan upptäcktes krabban. Den fiskades upp levande och fördes till fiskestugan vid Kvarnbron. Den artbestämning som gjorts visar att det handlar om en kinesisk ullhandskrabba. Den kan bli 75 millimeter över ryggskölden känns igen på sina klor som har hårborstar. Arten härstammar från Kinas kust men den förekommer också i Nordsjön. Eftersom den kräver höga salthalter i vattnet för att fortplanta sig finns endast enstaka exemplar i Östersjön.
På Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm har man intresserat mycket sig för den krabba som dök upp i Gävle.
- Vi har skickat dit krabban och vad jag förstår är tanken att den ska konserveras och ställas ut, säger Erik Persson.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons