Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell-Owe Björk frikänns

/

Yrkesfiskaren Kjell-Owe Björk, som stått åtalad för brott mot fiskelagen för att ha lagt ut sina nät på fel ställe, frias av Gävle tingsrätt. I dag kom domen.

Annons

Kjell-Owe Björk får gehör av rätten för sin förklaring att det oavsiktliga tjuvfisket berott på ett missförstånd. I maj förra året lade han ut sina nät vid Granudden, som omfattas av Testeboåns yttre fredningsområde. Där har han tidigare haft dispens att fiska, men när platsen blev klassad som fredningsområde blev han hänvisad till ett annat begränsat område. Det hade inte Kjell-Owe Björk insett och han lade därför ut sina nät som vanligt, vilket ledde till åtal. Förra veckan stod han inför rätta.

Tingsrätten bedömer att Kjell-Owe Björk misstog sig på den information han fick om förändringarna i dispensvillkoren och att han visserligen varit oaktsam när han inte gjorde en mer noggrann kontroll av informationen. Samtidigt konstaterar rätten att åtalet gäller fiske vid ett tillfälle och att fångsten varit blygsam.

”Vid en samlad bedömning ska Kjell-Owe Björks handlande och oaktsamhet anses vara en sådan ringa gärning som är straffri enligt fiskelagen”, skriver tingsrätten.

Mer läsning

Annons