Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klädbyte gillas av miljö och plånbok

/
  • Christine Bergius bytte in fyra plagg och kunde ta med sig fyra andra därifrån. I bakgrunden Linda Porali.

Vad är nya kläder jämfört med gamla och använda? Sämre för miljön, anser Christine Bergius som bytte in tre klänningar mot bland annat en topp på klädbytardagen hos Lättings.

Annons

I går började den så kallade Framtidsveckan. Av sammanlagt 200 aktiviteter i bland annat hållbarhetens tecken som ordnas runt om i Gästrikland under sju dagar var det några som i går sökte sig till Lättings klädbytardag.

Tanken med att byta kläder i stället för att köpa nya handlar så klart om att minska miljöförstöringen, få ner användningen av energi som går till tillverkningen och ett på alla sätt mer hållbart samhälle.

– Jag hade med mig en stickad tröja och tre klänningar som jag bytte in. Klänningarna var för små och jag kände att jag aldrig skulle använda dem igen, säger Christine Bergius från Stockholm.

Hon tycker att kläder i sämre second hand-butiker kan var slitna, hittar fräscha grejer på klädbytardagen. De är naturligtvis tvättade. Förslaget att man, med tanke på att kläderna varit utomlands och kan innehålla allsköns okända kvalster, kanske borde lägga in dem i frysen också, möts av förvåning från en annan besökare.

– Ska man lägga in kläder i frysen!? säger Linda Porali och verkar tycka att det var ett särdeles dumt förslag.

Naturskyddsföreningen, som arrangerade tillsammans med Lättings, tror att trenden att byta kläder i stället för att köpa kommer att stå sig.

– Ja, varför inte? Nu finns det ju till och med klädbibliotek, säger Denise Fahlander.

Mer läsning

Annons