Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klämtillbud trots nya säkrare bussar

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Lättare igen. Susanne Gabrielli och åttaåriga Olivia har lugnat ner sig efter chocken när bussens dörrar gick igen innan mamma hunnit ombord            ordentligt. Susanne bar lillasyster Maja på höften och ryggade bakåt men fick ändå ena benet i kläm.

GÄVLEExperter från Volvos haverikommission undersökte på tisdagen den nästan nya stadsbuss där en mamma med ett litet barn på höften i måndags blev klämd mellan bakdörrarna. Susanne Gabrielli hade just fått ombord barnvagnen när dörrarna gick igen.

Annons
Det hände vid Stortorget efter klockan elva i bussen som kom från högskolan mot Bomhus.
Dottern Olivia, som redan var ombord, skrek men dörrarna gick sannolikt upp på grund av att klämskyddet utlöstes.
Klämolyckor i bussdörrar har inträffat flera gånger tidigare i Gävles lokaltrafik. Men då handlade det om äldre bussar. I våras byttes alla bussar i lokaltrafiken ut.
Anders Lundell är driftchef för Swebus Gävleborg. Han tvingas konstatera att de nya bussarnas säkerhetssystem för dörrarna inte är hundraprocentiga trots att de borde vara det.
- Det första preliminära beskedet från haverikommissionen är att det inte var något mekaniskt fel på bussen. Men det betyder inte med automatik att det är föraren som gjort fel, säger Anders Lundell.
- Vi ska fortsätta undersöka saken tills vi får en tillfredsställande förklaring.

Öppnade manuellt
Lundell har talat med föraren som såg en kvinna stå vid bakdörrarna med barnvagn. Därför öppnade han dem manuellt. Hur det kunde komma sig att de stängdes igen innan kvinnan med barnet kommit in är ännu osäkert.
- Jag stod halvvägs inne i bussen med Maja på höften när dörrarna stängdes. Jag ryggade bakåt men hann inte riktigt ut. Jag kände att dörrarna klämde om ena benet innan de gick upp igen.
Susanne Gabrielli berättar om tillbudet som framför allt skrämde åttaåriga Olivia. Dottern såg dörrarna gå igen just när mamma var på väg in efter att ha fått barnvagnen ombord.
- Jag ropade åt honom att öppna igen, berättar hon när vi träffas dagen efter händelsen.
Susanne och hennes döttrar åkte som planerat till Bomhus. När de skulle hem ville inte Olivia åka buss igen.
- Hon var jätterädd men vi pratade en hel del och sedan tog vi bussen i alla fall. Det var nog bra. I dag är hon mycket lugnare, berättar Susanne.

"Dörrarnas fel"
Bakdörrarna öppnas automatiskt när bussen stannat om passagerare på väg att kliva av bryter en stråle från en fotocell. Fotocellen reagerar även när någon kliver ombord på bussen genom bakdörrarna.
Föraren kan också öppna och stänga dörrarna manuellt när någon vill komma ombord med barnvagn, som i Susanne Gabriellis fall. Föraren har förklarat att han fortsatte ta betalt av passagerare efter att ha tryckt på öppningsknappen.
- Det var många som klev av. Men det var bara jag och min lilla familj och två andra passagerare som fortsatte, berättar Susanne Gabrielli.
Hon hann bli rädd för att bussen skulle åka iväg och kom ihåg en händelse i Stockholm nyligen när en barnvagn klämdes i dörrarna till en buss och släpades med i 35 meter.
När hon frågade föraren varför han stängde dem innan hon kommit in svarade han att han inte kunde göra något åt det. "Det var dörrarnas fel."
I bussarnas säkerhetssystem finns utöver klämskyddet också en funktion som gör att bromsarna kan lossas först när dörrarna är helt stängda.

OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson_gd.se


Foto: LEIF JÄDERBERG
Lättade. Susanne Gabrielli och åttaåriga dottern Olivia har lugnat ner sig efter chocken när bussens dörrar gick igen innan mamma hunnit ombord ordentligt. Susanne bar lillasyster Maja på höften och ryggade bakåt men fick ändå ena benet i kläm mellan dörrarna.

Mer läsning

Annons