Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klamydia fortsätter att öka

Allt fler får klamydia. Gävleborg är i dag det län som har flest fall per invånare.

– Vi behöver hitta nya sätt att få ungdomarna att använda kondom, säger landstingets smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Annons

Könssjukdomarna klamydia och gonorré fortsätter att få en ökad spridning i Sverige, visar statisk från Smittskyddsinstitutet.
För Gävleborgs del är det klamydian som är det stora problemet. Här rapporterades 773 fall under första halvåret. Det är en ökning med 27 procent jämfört med första halvåret i fjol.
– Vi hade en minskning under några år, men den utvecklingen är nu tyvärr bruten, konstaterar Signar Mäkitalo.
Gävleborg har länge hört till de län som haft flest klamydiafall per invånare. I dag ligger länet allra högst i statistiken. Varför?
– Många har uppenbarligen oskyddat sex här. Bakgrunden är den kombination av socialt arv, hög arbetslöshet och hög alkoholkonsumtion som vi har i länet, tror Signar Mäkitalo.
Det är unga människor som oftast får klamydia. I Gävleborg är det gruppen 18-21-åringar som är allra mest utsatt. Det är tydligt att landstinget misslyckats med att nå fram till ungdomar med budskapet att de ska använda kondom vid sexuella kontakter, menar Signar Mäkitalo..
– Vi behöver hitta nya sätt att informera på. Kanske är det läge för en ny stor reklamkampanj, säger han.
Signar Mäkitalo vill också höja tempot i hanteringen av misstänkta klamydiafall. Till exempel hoppas han att det ska gå att pressa ned provsvartiderna. På det sättet kan smittspårning sättas in tidigare och risken för spridning minskas.
Gävleborg är hittills relativt förskonat från gonorré. Endast fyra fall finns rapporterade i år.

Mer läsning

Annons