Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarade inte miljömålen

/

Gävle kommun klarade inte sina miljömål i tid. Men kommunalrådet Per Johansson, S, tycker inte att kommunen har satsat för lite på miljön.

– Vi har inte fått effekt på de åtgärder vi satt in, säger han.

Annons

Kommunens miljömål skulle ha nåtts till 2010. Men många av målen kommer inte att uppnås ens 2012, visar Miljöbokslutet för 2010.

I miljöbokslutet har kommunen övergivit det redovisningssystem med glada och sura gubbar som man använt tidigare. Men bara fyra av miljömålen hade med självklarhet fått en glad gubbe, om man behållit det gamla systemet. Det är frisk luft, säker strålmiljö, hav i balans samt levande skogar.

För alla övriga miljömål hade gubbarna blivit mer eller mindre sura.

Gävles mål när det gäller begränsad klimatpåverkan var man nära att uppnå, eftersom delmålen om ökat bussresande och minskat bilåkande bland allmänheten, där utvecklingen tidigare gick åt fel håll ser ut att ha nåtts under 2010. Men kommunen lyckades inte med att minska tjänsteresorna med tio procent räknat i mil. Kommunens anställda kör i stället mer i dag än 2005.

Att tjänsteresorna ökat är det enda som grämer Per Johansson.

– Det är synd att vi missar det enda miljömål som vi verkligen når över själva, så det här måste vi verkligen jobba med. Det går tyvärr åt fel håll. Men nu ska vi göra en resvaneundersökning och vi ska försöka påverka attityderna, säger han.

– Jag tror att man kan spara in många resor genom att till exempel ha videokonferenser.

Ett mål som Gävle kommun satte upp var att alla nedlagda deponier med riskklass 1 eller 2 skulle vara åtgärdade senast 2010. Det målet har kommunen inte klarat och målet kommer inte att nås 2012 heller. Men Per Johansson vill inte se det som ett misslyckande.

– Det har varit svårare än man trodde. På Avan har man startat ett provtagningsprogram som tar några år. Om man inte vet vad som finns i de gamla deponierna kan det vara farligt att börja gräva, säger han.

Mer läsning

Annons