Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för bygglov - eller?

/

Tjänstemännen har gett klartecken. Nu är allt bäddat för att båthuset i Bönan får bygglov.

Men risken är stor att bygglovet överklagas.

Annons

– Det blir ju ingen skillnad, frånsett fönstren, säger Per Schönning, som har sommarhus vid Bönaviken och drev frågan till Regeringsrätten förra gången.

På onsdag ska politikerna i byggnads- och miljönämnden besluta om bygglov för det omstridda båthuset i Bönaviken. När det byggdes 2006 hade bygglovet redan överklagats av flera grannar. Kammarrätten rev upp bygglovet 2007, med motiveringen att huset var för stort och dominerande och mer liknade ett bostadshus än ett båthus.

Nu har ägaren Lars Malmström, i Gävle Bönan 10:5 Fastighetsförvaltning, lämnat in en ny bygglovsansökan och Bygg & Miljö tycker att det nya förslaget helt stämmer med detaljplanen.

Båthuset är nu omdöpt till uthus. Pentryt och toaletten är borta och de stora fönstren har ersatts med fönster som är 1x1,2 meter. Det utskjutande taket ska byggas om så att huset blir mindre dominant.

Eftersom bygglovsansökan är planenlig har inga grannar hörts inför nämndens beslut, skriver Bygg & Miljö.

– Om vi hör med grannarna så blir de sakägare och det skulle bli fel, säger bygglovschefen Åsa Larsson.

Två grannar som hört av sig har dock lovats att få handlingarna i förväg. En av dem är Per Schönning. Han hade inte hunnit få ritningarna på fredagen men det han hört om förslaget oroar honom:

– Min spontana reaktion är att huset ska rivas. Nu kallar man det uthus, men det blir ett uthus ute på en brygga. Det kommer att se likadant ut som det som kammarrätten inte godkände, och förstör utsikten från Böna strand, säger han.

– Dessutom har regeringsrätten sagt tidigare att en sjöbod vara ett luftat utrymme utan inre panel. Det här ärendet gick fel från början och det fortsätter att gå fel, säger han.

Om huset flyttades upp på land skulle saken hamna i annat läge, tycker han.

– Då skulle inte jag kunna överklaga, för mitt huvudargument är att huset förstör för allmänheten där det ligger nu, säger Per Schönning.

Eftersom det nya bygglovet handläggs enligt den nya plan- och bygglagen som trädde i kraft den 2 maj ska beslutet kungöras i Post- och inrikes tidningar dagen efter beslut. Den som vill överklaga har sedan bara tre veckor på sig.

Mer läsning

Annons