Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken efter löfte om bibliotek

Thorengruppen AB får starta grundskola i Gävle trots allt.

Skolinspektionen har ändrat sig sedan företaget lovat att erbjuda eleverna minst 3000 fysiska böcker i ett skolbibliotek.

Annons

Förra veckan berättade GD att Thorengruppen AB fått nej på sin ansökan om att starta ytterligare en friskola i Gävle. Företaget driver idag två gymnasieskolor i kommunen och ville även öppna en grundskola för elever i årskurs sex till nio.

Men Skolinspektionen avslog ansökan eftersom Thorengruppen inte kunde garantera eleverna tillgång till skolbibliotek. Att i första hand hänvisa eleverna till ett virtuellt bibliotek och strunta i att upprätta bibliotek med fysiska böcker samlade i ett rum på skolan, var inte okej.

Friskoleföretaget skickade då in en utförligare beskrivning av hur biblioteksfrågan ska lösas. Därför ger nu Skolinspektionen klartecken till slut.

– Vi har inte sett nåt beslut än, som vanligt får vi beskedet via massmedia, säger vd Raja Thorén.

Enligt honom har företaget nu lovat Skolinspektionen att skapa skolbibliotek med fysiska böcker om etableringen i Gävle blir verklighet.

– Vi ska ha ett bibliotek med minst 3000 fysiska böcker. Dessutom kommer vi att erbjuda digitala media plus att vi eventuellt kommer att teckna samarbetsavtal med redan befintliga bibliotek, säger han.

Thorengruppen AB lovar även att gymnasieskolorna, som tidigare saknat traditionella skolbibliotek, ska få minst 1000 böcker.

Om grundskolan startar kommer den att heta Thoren grundskola.

Mer läsning

Annons