Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för 400 nya bostäder på Norrlandet

/
  • Kommunfullmäktige sa ja till översiktsplanen och den nya vatten- och avloppslösningen för Norrlandet.

Från 1 200 invånare till 3 000. Så kan Norrlandet utvecklas fram till år 2030.
– Äntligen! utbrast flera politiker när kommunfullmäktige i går sa ja till översiktsplanen och den nya vatten- och avloppslösningen.

Annons

Översiktsplanen för Norrlandet har varit en riktig långkörare.

I den första versionen som lades fram 2008 föreslogs 750 nya bostäder mellan Engeltofta och Harkskär.

Men efter vilda protester från personer som bor i området och påpekanden från Trafikverket om att Bönavägen inte skulle klara trycket bantades förslaget ner till 400 bostäder.

Nästa proteststorm kom när förslaget till VA-lösning presenterades – med avgifter på uppemot 400 000 kronor per tomt för att ansluta till det kommunala VA-nätet.

Även där fick kommunen backa och nu handlar det om priser på runt 100 000-200 000 kronor per tomt – samma taxa som för övriga kommunen.

Politikerna var i går eniga om att utvidga det kommunala verksamhetsområdet för vatten och avlopp till att gälla även Norrlandet.

Men det blev en del förvirring sedan planarkitekten Sten Hammar inför ärendet informerat om att det kan bli ytterligare två VA-taxehöjningar utöver de två som redan beslutats.

– Jag känner mig förd bakom ljuset. Det skulle ju inte bli fler höjningar, sa Birgittha Bjerkén, M.

Jens Leidermark, S, ordförande i Gävle Vatten, försökte reda ut vad som gäller.

– När vi tog beslutet att höja i två steg varnade vi för att det även kan bli en tredje höjning. Men fyra höjningar känner jag inte igen att vi diskuterat, sa han.

Alla politiker ställde sig bakom de områden som pekas ut som lämpliga för bostäder – med undantag från Miljöpartiet som ville bevara en äng norr om Engesbergs herrgård.

– Att den pekas ut som byggbar är vi mindre glada över, sa kommunalrådet Roger Persson, MP, utan att få stöd av sina samarbetskollegor i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Flera politiker hänvisade till den stora efterfrågan på sjönära boende.

– Nu fångar vi upp den typen av önskemål. Men det är inte säkert att alla utpekade områden i slutänden bebyggs, sa kommunalrådet Carina Blank, S.

Oppositionsrådet Per-Åke Fredriksson, FP, tyckte att majoriteten gått hans parti till mötes.

– Vi var ensamma om att bara vilja tillåta 400 nya bostäder. Vi hade även synpunkter kring bevarandet av kulturmiljön, att campingen skulle få vara kvar och att mark borde reserveras för äldreboenden. Alla de synpunkterna finns med nu, sa han.

Mer läsning

Annons