Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för GIS-skola i Gävle

I Gävleområdet finns ett stort behov av GIS-utbildad arbetskraft.
Den bedömningen gör Yrkeshögskolemyndigheten och ger Folkuniversitetet klartecken att fortsätta med sin utbildning i två år till.

Annons

I sin nuvarande form kallas den för KY, kvalificerad yrkesutbildning, och är inne på sitt fjärde år. Inför hösten har alla anordnare av KY fått ansöka om att i stället få utbildningen klassad som YH, yrkeshögskoleutbildning.

– Om vi inte blivit godkända hade utbildningen fått somna in och så hade vi ansökt på nytt om två år, säger Mikael Lundback, utbildningsledare på Folkuniversitetet i Gävle.

Den nya Yrkeshögskolemyndigheten har sammanlagt tagit ställning till 885 ansökningar och beviljat 235. Kravet som tidigare gällde för KY är fortfarande detsamma – det måste finnas ett sug efter den arbetskraft som utbildas.

– När det gäller GIS finns ett uttalat behov på arbetsmarknaden i Gävle. Vi har exempelvis Lantmäteriet, Esri och Future Position X, säger Mikael Lundback.

Folkuniversitetet antar 30 elever till den första omgången som börjar i augusti. I det nya systemet ger den ettåriga utbildningen 200 poäng i stället för 40.

– Men i stort sett är det samma utbildning vi fortsätter att bedriva, säger Mikael Lundback.

Mer läsning

Annons