Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för nya Stortorget

En oenig kommunstyrelse röstade igår för att bygget av nya Stortorget ska börja i mars.
Vart pengarna till fördyringen på 18, 8 miljoner kronor ska tas ifrån är däremot fortfarande oklart.

Annons

Bygget av nya Stortorget beräknas bli 18,8 miljoner kronor dyrare än beräknat. Därför hade tekniska nämnden begärt att få sin i investeringsram utökad med denna summa från kommunstyrelsen.

Beslutet i kommunstyrelsen blev att bygget ska starta i mars och att man ska utreda frågan om varifrån fördyringen på 18,8 miljoner kronor ska tas.

Oppositionspartierna i alliansen reserverade sig mot beslutet och ville istället att tekniska nämnden skulle få i uppdrag att reducera kostnaden för Stortorget så att bygget ryms inom den ursprungliga kostnadsramen.

– Om man ska sätta igång nu så tycker vi att man ska hålla sig inom budget. Om man tar de här pengarna från kommunens andra investeringar så leder det till att det blir mindre pengar till investeringar som vi tycker är viktigare, till exempel inom skolan, säger Per-Åke Fredriksson, oppositionsråd, FP.

Han tycker inte att nya Stortorget är ett så viktigt projekt att det måste starta just nu utan tycker att det kan skjutas på framtiden om det är svårt att få budgeten att gå ihop.

Men den rödgröna majoriteten delar inte den uppfattningen.

– Om vi ska kunna ha en levande centrumhandel i Gävle så behöver vi det här, säger Carina Blank, S, kommunstyrelsens ordförande.

Den 2 mars ska kommunfullmäktige fatta beslut om igångsättningstillstånd för bygget av nya Stortorget. Beslutet om hur fördyringen på 18, 8 miljoner ska finansieras tas när kommunens mål och ramar ska fastställas i juni.

Mer läsning

Annons