Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatet i Gävle föder framgång

Det politiska klimatet i Gävle sticker ut och föder framgång.
Det menar insatta som GD pratat med.
– Tjuvnyp anses inte vara okej i debatterna, mycket tack vare mediernas granskning, säger Pernilla Zethraeus, tidigare kommunalråd i Gävle och partisekreterare för Vänsterpartiet.

Annons

Plötsligt syns de i rikspolitiken var och varannan dag. Ulla Andersson kan bli partiledare för Vänsterpartiet och Anders W Jonsson vice centerledare.

Bodil Ceballos var med i striden om att bli språkrör för Miljöpartiet och sitter i dag i partistyrelsen. Ellinor Eriksson är ny förbundssekreterare för SSU och Tomas Tobé moderat ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Även Carina Blank har tagit plats i Socialdemokraternas partistyrelse, och Lennart Sjögren slutade nyligen som partisekreterare för Kristdemokraterna.

Vad är det som har hänt?

Historiskt går det förstås också att hitta en och annan Gävlebo i rikspolitiken – men tre partiledarkandidater på kort tid är något nytt, menar Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare vid Uppsala Universitet och uppvuxen i Hamrångefjärden.

– Här kan vi tala om ett trendbrott. Historiskt har nog Gävle varit bättre på att producera bra hockeyspelare, säger han.

Vad beror det då på?

– Till stor del är det nog en slump, men slumpen i sig är en orsak. Om några blir framgångsrika drar de med sig fler. Man inspirerar varandra och bryter tabun. Det blir roligare att gå på vänsterns möten i Gävle om man kan morsa på Ulla, säger han.

Andra menar att det politiska klimatet i Gävle sticker ut och föder framgång. Moderaten Gunilla de Maré är veteran inom Gävlepolitiken efter drygt 30 år i kommunfullmäktige innan hon slutade förra året.

– Gävles politiker har lagt sig vinn om att vara pålästa. Under alla år har vi alltid kunnat resonera med varandra. Även om vi har ogillat varandras förslag har det inte varit några fula påhopp, säger hon.

Hon får medhåll av Pernilla Zethraeus, kommunalråd och oppositionsråd i Gävle på 90-talet och partisekreterare för Vänsterpartiet 2000-2006.

– Som partisekreterare har jag sett mycket. På sina håll förekommer det tjuvnyp i debatterna som inte anses vara okej i Gävle. De aktiva i Gävle har hållit sig för goda för den tråkiga stilen som gör att man tappar lusten, säger hon.

Lokalpressens bevakning menar hon bidragit.

– Mediesituationen i Gävle, med två tidningar, har helt klart påverkat det politiska klimatet. I många kommuner är mediernas bevakning sömnig eller ingen alls. Jag bor i en Stockholmsförort som befinner sig i total medieskugga. När jag flyttade till Gävle från Borås på 80-talet märkte jag direkt att det pratas mycket politik i Gävle. Människor är intresserade av politik och drar sig inte för att ta ställning.

Hon pekar även på att kommunalråden och oppositionsråden i Gävle är arvoderade på heltid eller deltid.

– Det är rätt unikt att varje parti får schysta möjligheter att utöva sitt arbete.

Men det politiska klimatet i Gävle ska inte alltid ha varit bra.

– Det fanns en era av total socialdemokratisk maktdominans där samma kommunalråd satt under lång tid och aldrig behövde lyssna på oppositionen. Efter alla skandaler på 90-talet då många politiker fick avgå, och efter att enpartidominansen bröts har Gävlepolitikerna börjat gå vidare till rikspolitiken, säger Pernilla Zethraeus.

Miljöpartisten Inger Schörling, ordförande i tekniska nämnden, är inne på samma spår.

– När Miljöpartiet kom in i fullmäktige på 80-talet kunde vi få höra ett och annat. Ordföranden undrade vad som gått snett i hemmen och skolorna när ett enfrågeparti som vi kom in. Om man jämför då och nu är det en väldig skillnad, säger hon.

Om Gävlepolitikerna är mer framgångsrika än politiker från andra håll i landet låter hon vara osagt. Centerns oppositionsråd Roland Ericsson menar att Gävlepolitikerna gått den långa vägen och arbetat sig uppåt.

– Det har väl väckt gehör på rikshåll, säger han.

Vad framgångarna än beror på så är hyllningskören samstämmig.

– Det är oerhört roligt, oavsett om det är en vänsterpartist eller centerpartist! Vi måste ta för oss mer och stärka vår region, säger Kenth Lövgren, folkpartist i fullmäktige.

Mer läsning

Annons