Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klinikchefer beklagar förväxlingen av provsvar

Varken Karin Larsson eller den 91-årige mannen fick någon felaktig eller fördröjd behandling på grund av att deras provsvar förväxlades. Det beskedet ger Hanna Höghielm, verksamhetschef på akuten i Gävle.

Annons

I tisdagens tidning berättade GD hur Karin Larsson, gravid i 15:e veckan, fördes i ilfart till akademiska i Uppsala efter att ett ryggmärgsprov visat att hon haft en hjärnblödning.

I ambulansen upptäckte man dock att hennes provsvar förväxlats med en man född 1921, och Karin Larsson kan köras tillbaka till Gävle igen.

Gefle Dagblad har frågan Hanna Höghielm hur händelsen har utretts och vilka slutsatser sjukhuset har dragit av händelsen:

”Avvikelsen har hanterats av berörda chefer på medicinkliniken då ansvarig läkare har sin anställning där. De beklagar förväxlingen av provsvaret och har inte hittat annan orsak än den mänskliga faktorn. Avvikelsen har diskuterats och återkopplats till berörd läkare. Ingen av patienterna fick någon felaktig eller fördröjd behandling på grund av avvikelsen men förståelsen är stor för det psykiska obehag det orsakat”, skriver Hanna Höghielm i sitt svar. 

Mer läsning

Annons