Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klottrade på polishuset

/
  • Länsmuseet har vissa riktlinjer om vad som får stå på väggarna. ”Om det rör sig om förtal eller kränkningar mot folkgrupp så tar vi bort det. Men hittills har vi sluppit det”, säger Kristina Lindkvist vid länsmuseet.

Polishuset har utsatts för klotter. Och ”Fuck the police” står det på länsmuseets lagliga graffitivägg tvärs över gatan.

Annons

-Med de lagliga väggarna så kommer det här som ett brev på posten, säger Anders Lyrberg, chef för ungdomsroteln.

Både på fasaden som vetter mot Gavleån och den mot länsmuseet har polishuset utsatts för skadegörelse i form taggar, som är klottrarnas signaturer. Under tisdagseftermiddagen var klottret fortfarande på plats.
För polischefen Anders Lyrberg är sambandet med länsmuseets lagliga graffitiväggar, som varit på plats i en månad, uppenbart.
-Det finns undersökningar som klart slår fast sambandet mellan lagliga graffitiväggar och skadegörelse i omgivningarna. I Örebro var hela sträckan fram till en laglig vägg full av klotter. Det här var inte oväntat, säger han.

På en av de lagliga väggarna har någon skrivit ett budskap till grannen mitt emot: ”Fuck the police”.
-Det blir ju ett budskap som museichefen aktivt stödjer och ställer sig bakom, säger Anders Lyrberg.

Men bilden delas inte av Kristina Lindkvist som är utställningsansvarig hos länsmuseet.
-Det skulle ju kunna stå ”Fuck the länsmuseum” också. Och det får det göra i sådana fall. Det handlar ju om känsloyttringar och kommentarer till samhället, som i en tecknad serie som Berglins, säger hon.

Man hur ser du på klottret på polishuset – tror du att finns ett samband med de lagliga väggarna?
-Det går inte att dra någon slutsats åt ena eller andra hållet. Det finns taggar där jag bor och runtom i stan, på elskåp och annat.

Ser du på klotter, taggar, som en del av graffitikulturen?
-Taggar är en del av den olagliga graffitin om den sker på annans vägg. Vi försöker diskutera graffitin som konstart, men vi diskuterar aldrig hur jobbigt många människor tycker det är med reklamen som invaderar våra offentliga rum. Som köper sig en del av det offentliga, säger Kristina Lindkvist.

Anders Lyrberg tycker att det finns en klar skiljelinje graffiti och klotter.
-Det finns enormt duktiga konstnärer som sysslar med graffiti. Sedan finns det alltid rötägg som klottrar. Det är som inom fotbollen, det finns bra supportrar men det finns även huliganer som bara förstör, säger han.

Mer läsning

Annons