Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klubben saknar 200 000

/

Curlingklubben Granit-Gävles klubbchef Leif Eriksson ska enligt uppgift till GD ha stoppat minst 200 000 kronor ur klubbens kassa i sin egen ficka. Men klubben polisanmäler honom inte. Nu väljer han att avgå.

Annons

Felaktigt redovisad milersättning, en höjning av den egna lönen, och privata omkostnader på klubbens bekostnad. Leif Eriksson ska enligt klubbens styrelse under de senaste tre åren ha tillgodo gjort sig åtminstone 200 000 kronor från Granit-Gävle, som han nu tvingas betala tillbaka.

Ofta ska detta ha skett på ett sätt som klubbens interna revisor inte har kunnat genomskåda.

– Det är svårt att veta hur mycket pengar det handlar om eftersom det är svårt att bedöma hur länge det pågått. Vi vill kunna göra upp i godo. Klubben vinner ingenting på att göra en polisanmälan, säger styrelseordförande Göran Backlund.

Han menar att en utdragen rättsprocess inte vore värt besväret, eftersom det i slutändan förmodligen inte skulle kunna ge klubben några mer pengar än de 200 000 som Leif Eriksson nu ska ha betalat tillbaka inom ett par månader.

– Många medlemmar tycker att styrelsen har gjort ett bra jobb kring allt det här, men är ändå förbannade och besvikna. Det handlar om ansvar som missbrukats och deras pengar som hamnat i fel ficka, säger Göran Backlund.

På senare år har klubben gått runt, men inte mer. Göran Backlund räknar därför med att klubben kan komma att tjäna mer pengar framöver.

Leif Eriksson har varit klubbchef sedan 1999. Han har suttit i valnämnden på svenska curlingförbundet, och är en välkänd curlingprofil i Gävle. Han var bland annat drivande bakom VM när det hölls i Gävle 2004.

Leif är den enda i curlingklubben som fått lön, resten av arbetarna har jobbat ideellt. Han har ensam skött klubbens ekonomi.

– Han har haft en förtroendeställning. Vi i klubben litar på varandra, säger styrelseledamot Bo Ahrenby som haft kontakten med Leif när det gäller klubbens ekonomi.

I en överenskommelse med styrelsen valde Leif Eriksson att avgå den 1 maj.

– Ett misstag är begånget. Jag avböjer tillsvidare att kommentera, säger han.

Det är inte helt säkert att hans tjänst kommer att ersättas. Klubben förhandlar för tillfället om en eventuell omorganisation.

CK Granit-Gävle är en av landets största curlingklubbar. Den har omkring 260 aktiva medlemmar, som alla informerades om vad som hänt under klubbens årsstämma i våras.

Det är kommunen som äger curlinghallen vid Testebovallen. De har även gett klubben bidrag i form av så kallat LOK-stöd. "Fruktansvärt tragiskt", säger Kultur- och Fritidsnämndens ordförande Lars-Göran Ståhl om det som hänt.

– Granit har ju haft stora framgångar, jag hade aldrig kunna drömma om något dylikt. Det här måste jag be förvaltningen titta på, om de inte redan har börjat. Vi har gått om varandra lite såhär i semestertider.

Mer läsning

Annons