Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knutarna löste knuten

/

Rosmari Holmgren vann striden om det lilla grishuset på Eskön.

Att knutarna på grishuset är av samma sort som på hennes ladugård övertygade Mark- och miljödomstolen om att huset är hennes.

Annons

Det lilla grishuset som striden gäller ligger alldeles bakom ladugården vid Rosmari Holmgrens gård vid Smörnäs på Eskön, men utanför tomtgränsen.

När Rosmari Holmgren begärde en fastighetsreglering bestämde lantmäterimyndigheten att grishuset tillhörde grannfastigheten, som Anders Starrin och bolaget Kustnära bostäder köpte 2006.

Men nu har domstolen alltså fastställt att detta var fel. Grishuset ingick inte i köpet.

Under rättegången i oktober hade båda parter med sig många dokument för att försöka visa när grishuset byggdes. Men det enda man säkert kan säga är att det är byggt i början av 1900-talet, säger domstolen.

Däremot fäster domstolen stor vikt vid uppgifterna från Joel Ringh, byggnadsantikvarie på länsmuseet, som under rättegången berättade att huset är byggt för att rymma en gris och ett eller ett par får, och sådana fähus alltid byggdes intill gården, inte flera hundra meter från bostaden.

När Mark- och miljödomstolen gjorde syn kunde Joel Ringh dessutom visa att knuttimringen på grishuset var av samma sort som på ladugården intill, något som tyder på att husen byggts av samma person.

Anders Starrin förlorar alltså rätten till grishuset och ska dessutom stå för Rosmari Holmgrens rättegångskostnaderna på 118 000 kronor.

Domen kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen, men det krävs prövningstillstånd.

Mer läsning

Annons