Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kokböcker säljer som smör på rean

/
  • Kristina Ederth gick igår runt på Bokia i Gävle och kollade vilka böcker hon är intresserad av att köpa när rean börjar i dag.
  • Caroline Johansson och Frida Zetterholm som extrajobbar på Bokia packar upp och gör i ordning inför dagens start på bokrean.
  • Anki Jansson, butikschef på Bokia i Gävle.

Klockan sju idag börjar årets bokrea. Trots nätbokhandlar och läsplattor räknar Bokia med att deras försäljning nu kommer att mer än tiodubblas.

Annons

– Populärast är kokböcker, barnböcker och deckare, säger Anki Jansson, butikschef i Gävle.

När Bokia inne på Nian i Gävle slår upp portarna klockan sju i dag kommer det säkert att stå mellan 50 och 60 personer i kö utanför och vänta på att få komma in.

Trots att läsplattor och att beställa böcker på nätet blivit allt vanligare under senare år är det inget som Bokia har märkt av under reorna de nio år som butiken funnits i Gävle.

– Det mesta som beställs på nätet är läroböcker, och det har vi aldrig haft. Och i en bokhandel finns dessutom så mycket mer än bara fysiska böcker. Vi har block, pennor och mycket annat som du inte beställer på nätet, säger Janne Pihl, säljare.

En av titlarna som butikschefen Anki Jansson tror kommer att gå bra på rean i år är Leif GW Perssons ”Gustavs grabb”. Just den är faktiskt en av de böcker som Kristina Ederth spanat in och vill ha. För henne är bokrean en tradition som sträcker sig tio år bakåt i tiden.

Inför varje rea brukar hon sätta sig ner med någon av de kataloger som kommit med posten och ringa in de böcker hon är intresserad av. När GD besökte Bokia på tisdagseftermiddagen var hon där för se vad som låg uppdukat på hyllorna. Då höll böckerna fortfarande på att packas upp, och travarna lades under fiskenät i väntan på att rean ska starta.

– Känslan av att gå på bokrea är speciell, man blir glad och pigg av den. Det är det som får mig att komma tillbaka år efter år, säger Kristina Ederth.

Mer läsning

Annons