Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet pratade skolmat på Sörbyskolan

/
  • Kommunalrådet Roger Persson, MP, berättade att det bara är i fyra länder i världen som eleverna får gratis skolmat.– Kan ni gissa var? sa han.
  • För det mesta är skolmaten bra, tycker Dilan Ahmed, Frida Engstrand och Talal Saleh i klass 9B på Sörbyskolan.

Två av tre elever tycker att Gävles skolmat smakar bra, enligt Sodexos nya skolmatsenkät. Vad som kan bli bättre fick elever på Sörbyskolan tycka till om i går när kommunalrådet Roger Persson, MP, kom på besök.

Annons

Som GD tidigare berättat står Gävle kommun inför en ny upphandling av skolmaten. Kontraktet med den nuvarande leverantören Sodexo löper ut vid årsskiftet 2014/2015. Alla företag som vill ska nu få vara med och slåss om att leverera skolmat efter det.

Inför upphandlingen besöker Roger Persson en rad skolklasser för att informera sig om hur eleverna tycker att det fungerar i dag.

– Jag vill både ta in synpunkter och skapa större förståelse för hur kommunen och Sodexo jobbar med skolmaten i dag. Det är viktigt att skapa dialog om skolmaten nu när vi ska formulera nya krav inför upphandlingen, sa han inför gårdagens träff med klass 9B på Sörbyskolan.

Med på mötet fanns även Sodexos platschef Anders Eriksson som bland annat presenterade resultatet av Sodexos senaste skolmatsenkät. Enligt den tycker 66 procent av eleverna att skolmaten smakar gott och är vällagad. Det är ett bättre resultat än förra året då 55 procent var nöjda.

Eleverna Dilan Ahmed, Frida Engstrand och Talal Saleh tycker att maten för det mesta smakar bra, men pekar även på saker som kan förbättras.

– Salladsbordet kan bli bättre. Ofta blandar de ihop alla grönsaker. Det vore bättre om de låg var för sig, säger Frida Engstrand.

– Morötterna smakar nästan ingenting. Och det är väldigt mycket ost på pizzan, säger Talal Saleh som tycker att den dryper av fett.

Alla tre tycker att det är bra att det går att välja mellan två olika rätter varje dag.

– Men ibland när man kommer sent hinner den ena maträtten ta slut, säger Dilan Ahmed.

Under mötet berättade Roger Persson att det bara är i fyra länder i världen som skoleleverna får gratis skolmat. Förutom i Sverige är det i Finland, Estland och Brasilien.

– Om det bara är gratis i fyra länder i världen borde vi kanske vara ganska nöjda ändå, konstaterade Dilan Ahmed efteråt.

Mer läsning

Annons