Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunals löner debatterades

GÄVLE
- Varför går det så långsamt för oss?
Det frågade en kvinna politikerpanelen när Kommunals löner och arbetsförhållanden debatterades på Folkets hus.

Annons
Hon pekade på att det ökade behovet av vård varit känt länge och att sjukskrivningarna inte borde ha kommit som en överraskning.
Hon fick medhåll av Gunilla de Maré, m, men Mats Ågren, s, ville som arbetsgivare inte ta på sig hela ansvaret utan hänvisade till bland annat forskare.
- Det är svårt att klämma fram bra förslag.
Facket tog genom ombudsman Hans Forsberg på sig en del av skulden för att inte vara ettrigare och ha gjort konsekvensanalyser under nedskärningarna för tio år sedan.

Motfråga
Ulla Andersson, v, ställde en motfråga till det trettiotal kommunalare som kommit.
- Här har ni arbetsgivarna som ni ska ställa till svars. Var är alla i kväll? Ett problem som jag tror vi måste diskutera är var engagemanget har tagit vägen.
- Många har tappat sugen. Ingen tror att det ska bli något bättre för oss, svarade en kvinna i publiken.
Alla, från moderaterna till vänsterpartiet, var rörande eniga om att Kommunals medlemmar har för låga löner och att kravet på 5,5 procent inte är för högt. Ulla Andersson och Nils Malmlöf, mp, tyckte att det var för lågt.
- Jag tycker att Kommunal ska ha en egen diskussion hur man prioriterar lönekakan, sade Ulla Andersson med anledning av att mansdominerade yrken har högst lön i förbundet.
Höjningen med 320 kronor per person skulle kosta kommunen runt 20 miljoner kronor om året. Mats Ågren sa att pengarna finns liksom en skrivning om att få bort orättvisa löneskillnader.
Kd:s Lennart Sjögren kunde plocka fram 50 miljoner kronor genom att spara på kultur & fritid, onödiga räntekostnader och Furuvik. Roland Ericsson, c, föreslog att man väntar med stora projekt som gasklockorna. Kd och fp:s Rebecca Norman trodde att fler arbetsgivare skulle få upp lönerna.
Färre sjukskrivningar frigör pengar resonerade panelen. Debattledaren fick applåder när han sa att den enda åtgärd han sett var badbiljetterna som nog var tänkta att täcka badets underskott.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons