Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kommunalt vatten har varit på tal länge”

– Det är jättetråkigt om den här lösningen inte blir bra för alla. Jag har full förståelse för att man tycker att det känns svårt om man är äldre och lever på pension. Men vi gör ju det här ur ett samhälleligt perspektiv. Om vi bara ansluter vissa hushåll så blir det ju inte hållbart.

Annons

Det säger Fredric Eriksson, Gästrike Vattens projektledare för den planerade utbyggnaden av VA-nätet i Trösken, som kommentar till sommarstugeägaren Maud Norgrens oro i gårdagens Gefle Dagblad.

Han delar inte Maud Norgrens bild av lördagens informationsmöte i Skutskärs Folkets hus.

– Jag tycker det var ett jättebra möte. Det var inte mycket frågor, men det var en väldigt positiv stämning. Folk applåderade på slutet och det är vi ju inte direkt bortskämda med vid såna här möten. Presentationen från mötet kommer att läggas ut på vår hemsida gastrikevatten.se för dem som inte kunde vara med, säger Fredric Eriksson.

Han säger att det enligt lagen måste finnas kommunalt vatten om fastigheterna med fastboende är uppemot 30 till antalet.

– Här handlar det om 130 fastigheter där omkring 30 procent är fastboende, vilket är ungefär 40 fastigheter. Och de blir ju fler hela tiden.

Kommunalt vatten i Trösken har varit på tal länge, säger Fredric Eriksson.

– Ända sedan 50-talet, tror jag. Många tycker att det är jättebra att det äntligen blir av. Man kan ju till exempel tycka att det inte är så trevligt att bada om det är dåliga avlopp omkring.

För dem som är i Maud Norgrens situation och sannolikt är för gamla för att få ett vanligt banklån, kan det ändå finnas en lösning säger han.

– De kan komma till oss så hjälper vi dem med något som heter VA-lån. Det är tyvärr inte mer fördelaktigt än ett banklån, men vi nekar dem inte. De kan även få en betalningsplan som de kan hantera. Och i väldigt speciella fall kan vi gå med på att skjuta på indragningen av vatten tills de gör en förändring på fastigheten eller tills de säljer den.

Mer läsning

Annons