Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen backar om höjd fart i Strömsbro

/
  • Redan i dag är Strömsbrovägen hårt belastad och många av barnen måste ta sig över en tätt trafikerad korsning för att komma till förskolan.

Hastigheten skulle höjas till 60 kilometer i timmen strax intill förskolan på Strömsbrovägen.

Annons

Galet, tyckte grannarna som ordnade en namninsamling mot förslaget.

Det verkar ha burit frukt.

Att fartgränsen på ett avsnitt av Strömsbrovägen skulle höjas från 50 till 60 kilometer i timmen var bara en av många delar i den nya hastighetsplan för de kommunala vägarna i Gävle som varit under utredning en tid.

Förslaget var ute på samråd under våren och då opponerade sig, som GD berättade om i början av april, många av de som bor i området strax norr om Avabron.

Inför tekniska nämndens beslut om planen i nästa vecka står det klart att konsulternas förslag nu ändrats till en sänkning av farten till 40 kilometer i timmen – precis som grannarna ville.

– Det låter sunt och var riktigt glädjande att höra. Det känns jättekul om det är så att det gett resultat att man engagerat sig, säger Tomas Grönborg, som tillsammans med frun Nanna tog initiativ till en namninsamling mot det första förslaget.

En viktig del i deras motstånd mot planerna var att Testebo föräldrakooperativ ligger på en smal parallellgata alldeles intill vägen.

Redan i dag är Strömsbrovägen hårt belastad och många av barnen måste ta sig över en tätt trafikerad korsning för att komma till förskolan.

– Bedömningen är att det går mycket tung trafik på avsnittet mellan Avabron och Bönakrysset som förhoppningsvis väljer andra förbindelser om farten sänks till 40, förklarar kommunens trafikplanerare Marie Wallström.

Tomas Grönborg säger att grannarna legat lågt i frågan ett tag i väntan på besked om framtiden.

– Nu får vi se vad det blir för beslut i slutändan, om vi blir tvungna att ta upp det till mer diskussion, säger han.

Mer läsning

Annons