Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kommunen diskriminerar våra barn"

/
  • Tills in besvikelse fick Lars Norberg och de andra föräldrarna inte möjlighet att ta till orda på själva nämndsmötet, istället fick de byta några ord med ordförande Åsa Wiklund-Lång, S, strax innan.

Kommunen diskriminerar barnen i norra skolområdet.

Det menar föräldrar i Hille som inte vill att deras barn ska gå högstadiet på Vallbacksskolan.

– De åsidosätter närhetsprincipen, menar pappan Lars Norberg.

Annons

I december beslöt barn- och ungdomsnämnden att lägga ned fyra högstadieskolor i Gävle, däribland Milboskolan i Hille. Istället vill politikerna satsa på en ny, stor högstadieskola i centrala stan.

Beslutet har upprört föräldrar i det norra skolområdet eftersom barnen som går där riskerar att få en lång resväg till och från skolan om barnen hänvisas till nya Vallbacksskolan.

När barn- och ungdomsnämnden idag höll sammanträde dök fem representanter från föräldragruppen upp för att manifestera sitt missnöje.

– Som läget är nu hoppas vi i första hand att våra barn bereds plats på Stigslundsskolan istället, säger Lars Norberg, pappa till ett barn som går i förskoleklass och ett som går i årskurs två.

Han citerade bland annat kommunens egen hemsida under pratstunden med ordförande Åsa Wiklund-Lång, S. Där står:

"En utgångspunkt är att eleverna ska ha så kort skolväg som möjligt. Generellt gäller därför att det alltid finns plats reserverad för barnet vid en skola i närområdet. Det är den så kallade närhetsprincipen som gäller."

– Kommunen tillämpar närhetsprincipen för alla barn utom de i det norra skolområdet. Vi tycker inte vi har fått svar på varför våra barn inte kan gå på Stigslundsskolan, säger han.

Åsa Wiklund-Lång konstaterade att nämndens beslut om att lägga ned Milboskolan ligger fast men att frågan om hur upptagningsområdena ska se ut framöver ännu inte är besvarad. Idag har Stigslundsskolan plats för fler barn, men om några år ser läget annorlunda ut.

Inför nämnden i april ska tjänstemännen på barn- och ungdomsförvaltningen leverera ett förslag över vilka barn som ska hänvisas till de olika skolorna.

– Alla bitar är inte på plats, säger Åsa Wiklund-Lång.

Mer läsning

Annons