Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen går på säkra kort

Gävle kommun har en pensionsskuld på 2,4 miljarder kronor – pengar som måste betalas ut i framtiden. Men medan landstinget väljer att avsätta pensionspengar i riskkapitalfonder för att öka avkastningen föredrar kommunen mer säkra placeringar.

Annons

Som GD berättade i går har landstinget i Gävleborg placerat en del av sitt pensionskapital i riskkapitalfonder i hopp om en bättre avkastning. Hittills har också resultatet varit bra.

Gävle kommun står inför en puckel av pensionsutbetalningar från och med 2015 och tio år framåt. Men enligt kommunens budgetchef Anders Larsson pågår det i dag inga diskussioner om alternativa, mer riskfyllda placeringar av pensionsmedel.

Av de totalt 2,4 miljarder kronor som Gävle kommun ska betala ut i framtida pensioner är det bara en mindre del som har avsatts genom placeringar. Den största delen har ”lånats ut” till investeringar i exempelvis kommunala skolor och äldreboenden i Gävle. Men det betyder inte att kommunal verksamhet måste säljas eller avvecklas den dag det är dags att betala ut pensionen, enligt Anders Larsson.

– Vissa talar om en tickande bomb, men vi har en skattetillväxt också så jag tycker inte att man ska överdriva problemet, säger han.

Men en liten buffert finns alltså bestående av 100 miljoner kronor som placerats i traditionella aktie- och räntefonder. Ytterligare 354 miljoner kronor har betalats in till en garantiförsäkring hos Kommungaranti Skandinavien Försäkring AB, ett bolag som ägs gemensamt av kommunerna Gävle och Sundsvall.

– Bolaget gör kapitalplaceringar, men det är ganska strikt reglerat vilka risker som får tas, säger Anders Larsson.

Enligt reglerna som kommunfullmäktige satt upp tillåts aktier, aktie- och räntefonder samt riskfria placeringar med hög likviditet och daglig prissättning. Riskkapitalfonder går alltså bort.

– Hittills får jag säga att avkastningen varit ganska bra utifrån att säkerhetsnivån är hög. Bolaget placerar om i lägen där man riskerar nedgångar, säger Anders Larsson.

Marknadsvärdet på de 354 miljoner kronor som hittills avsatts till pensionsförsäkringen ligger i dag på 528 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons