Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen positiv till satsning på Trollrikekanalen

Gävle Kommun är positiv till att restaurera Trollrikekanalen, men lovar inga pengar. Ett samarbete med ideella krafter kan göra det möjligt.

– Trollrikekanalen är intressant och har alltid varit det, men våra resurser är knappa, säger kommunens friluftschef Johan Öholm.

Annons

I går berättade GD om Kenneth Bergman, Sidney Jämthagen och Bo Åkerströms engagemang för att röja upp kanalen. I dag är det svårt för kanotister att ta sig mellan Lundbosjön och Öjaren när Trollrikekanalen är så igenväxt. De tre entusiasterna funderade på om inte Gävle kommun ville hjälpa till att stötta friluftsturismen i området.

Johan Öholm berättar att kanalen redan är föremål för diskussion och planer. Paddla Gästrikland är ett projekt som är i gång där landskapets paddelbara vattendrags kartläggs och beskrivs, även Trollrikekanalen. Gästrike Vattenrike är namnet på den diskussion som pågår mellan Gävle kommun och Sandvikens kommun om hur de i turistsyfte bättre kan ta tillvara länets vattendrag. Det kan leda till större satsningar på längre sikt.

– Det är klart att vi är positiva till att göra något för området. Det är alltid svårt att få fram pengar, men i samarbete med ideella krafter är det intressant. Muddring ställer jag mig tveksam till, det kanske är möjligt, men vi kan titta på om vi kan göra mindre insatser för kanalen, säger Johan Öholm.

Sidney Jämthagen säger att det finns flera tänkbara intressenter i projektet som Friluftsfrämjanden, Korsnäs, Ockelbo Turism och Äventyrsservice i Högbo.

– Vi vill att Trollrikekanalen ska bli en riktig pärla i Gästrikland. Därför ser vi gärna en större satsning så att det inte bara blir att vi rensar bort lite grenar ur vattnen. Vi hoppas på att vi kan bli ett lag som tycker att det är kul att göra något av det här, säger han.

Mer läsning

Annons