Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen raggar familjehem – i tv

Med hjälp av tv-reklam ska Gävle kommun nu få fram fler familjehem. Samtidigt vill socialtjänsten utöka stödet till de familjer som ställer upp.

Annons

I Gävle är i dag upp emot 200 barn familjehemsplacerade. Kommunen är i stort behov av fler familjer som kan ta sig an barn och ungdomar som behöver extra stöd.

Därför satsar Socialtjänst Gävle nu på en reklamfilm som under två veckor ska visas i TV4 i Gästrikland och Hälsingland. Priset är ungefär 100 000 kronor – men kommunen räknar med att få mycket mer tillbaka.

Allt fler privata vårdgivare erbjuder stöd 24 timmar om dygnet till familjehemmen. Kommunen har inte råd att ge ett lika omfattande stöd, men vill nu bli bättre på det. Socialtjänsten ansöker om att kommunstyrelsen ska skjuta till totalt 4,5 miljoner kronor under tre år. Genom förstärkningen hoppas socialtjänsten kunna stå sig i konkurrensen med de privata vårdgivarna.

– Det är dyrare för kommunen att placera barn hos externa vårdgivare. Om vi kan minska de externa placeringarna kan vi få ner kostnaderna, säger socialchefen Mats Collin.

Sedan tidigare har socialtjänsten byggt på sin utbildningsverksamhet till familjehemmen och erbjuder sedan en tid tillbaka stöd dygnet runt vid akuta sitautioner.

Nu är tanken att erbjuda ett bättre stöd kontinuerligt i vardagen samt mer tid till de biologiska föräldrarna.

Mer läsning

Annons