Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen sänker ribban på intyg

Gävle kommun jobbar för att få fram fler kontrollansvariga. Bland annat kommer en utbildning att hållas i den nya plan- och bygglagen.

– Men i slutändan måste branschen certifiera sig, säger bygglovchefen Åsa Larsson.

Annons

Under en övergångsperiod fram till och med den 1 januari 2013 kan kommunen besluta att en person som tidigare har varit kvalitetsansvarig utses till kontrollansvarig för ett bygge. Så har hittills skett i ett tiotal fall i Gävle.

– Vi vill att de som tidigare har varit kvalitetsansvariga och som gjort ett bra jobb ska kunna jobba som kontrollansvariga så att vi får snurr på byggnationen, säger Åsa Larsson.

Ändå är det ett 30-tal byggprojekt i Gävle, stora som små, som ännu står utan kontrollansvarig.

Fram till nu har kommunen krävt intyg på att de som godkänns under övergångsperioden har gått utbildning i den nya plan- och bygglagen. Nu sänker kommunen ribban.

– Vi kommer inte längre att kräva utbildningsintyg, utan det räcker med att ha lärt sig den nya lagen på egen hand, säger Åsa Larsson.

Den 27 september bjuder kommunen in till en informationsträff för personer som har branscherfarenhet och som vill bli kontrollansvariga.

– Vi går igenom vad som är nytt i plan- och bygglagen. Om de sedan fortsätter att läsa in sig på lagen hoppas vi kunna godkänna dem som kontrollansvariga under övergångsperioden, säger Åsa Larsson.

För att kunna fortsätta jobba som kontrollansvariga efter övergångsperioden måste de certifiera sig.

Mer läsning

Annons